Hjelpemidler for baderom og badet

10 Topp hjelpemidler for badet

Hjelpemidler for bad, vask og dusj i hjemmet. Har man en funksjonshemning eller når man blir eldre er det viktig med tilretteligging av badet for egenhjelp og økt selvstendighet. Det finnes flere typer hjelpermidler som gjør hverdagen lettere, og her tar vi for oss 10 topp hjelpemidler for badet i hjemmet.

Det er kostbart og kan bli slitsomt å bygge om badet enten man selv får nedsatt funksjon eller det gjøres
for barn i familien eller andre pårørende. Ved nedsatt funksjonsevne, varig eller midlertidig, er det heldigvis ulike støtteeordninger som gjør prosessen lettere. I en slik prosess er det meget viktig å vite hva man kan søke på, hvor man kan søke, og ikke minst hva de forskjellige ordningene er ment å dekke. Faglige råd kan gis av kan gis av Husbanken, NAV Hjelpemiddelsentral og kommunene ved bygging av ny bolig og ved ombygging av eksisterende bolig.

Mange leverandører av baderomsutstyr utvikler hjelpemidler som kan integreres i eksisterende baderomsløsning, og hvor fokus på design er viktig da mange vegrer seg mot hjelpemidler på badet, fordi de er redde for hva andre vil si og synes. Et godt eksempel på dette er Porsgrund bad som leverer egne løsninger med godt design.

Hjelpemidler for baderom

Det finnes en rekke nyttige hjelpemidler til baderom, bad og dusj. Alt fra støttehåndtak til dusjen, badekar eller toalett, og dusjstol. Hjelpemidler til bad og dusj kan være nyttig hvis balansen er svekket, eller man har vanskelighet for å løfte kroppen eller ben uten å ha noe å holde seg fast i. Her er en oversikt over 10 topp hjelpemidler for badet, og vil du ha mer informasjon om hvert enkelt produkt, se hva som finnes på www.Hjelpemiddeldatabasen.no

#1 Vasker

Stasjonære eller bærbare vasker til kroppsvask. Høyderegulerbare sokler, konsoller og braketter. Spesialutviklede servanter utformet for å møte brukerens behov. Tåler høy belastning, kan fås med høydejustering og har integrert støttehåndtak.

#2 Badekar

Omfatter også transportable og sammenleggbare badekar. Det finnes flere ulike badekar for badet. Alt fra sittebadekar med dor, liggebadekar, og praktisk badekar som dekker de aktuelle behov for pleiesituasjoner.

#3 Dusjer

Omfatter dører til dusjkabinett, dusjforheng og utstyr til regulering av dusjhodet. F.eks Rullestoltilpasset dusjkabin med svært lav innstegshøyde.

#4 Toalett

Omfatter forhøyede toaletter og toaletter med innebygd dusj og/eller lufttørker. Separate dusjer og/eller lufttørkere til toalett. Toaletter er ergonomisk utformet slik at man sitter trygt og behagelig.

#5 Bade og dusjstoler med og uten hjul

Hjelpemidler for å gi støtte ved sitting i badekar og dusj. Flyttbare toalettstoler med og uten hjul.

#6 Påkledningsbenker dusjbord og stellebord

Stasjonære eller bærbare bord der en person kan ligge under bading, dusjing eller bleieskifte. Løfteseler/-seil, seter og bårer.

#7 Vaskehjelpemidler

Hjelpemidler som brukes for å vaske eller skrubbe kroppen.

#8 Sklihindrende bade- og dusjmatter og bånd

Hjelpemidler og materiell som skal forhindre at en person sklir i badekar, baderom eller dusj. Sklihindrende materiell og utstyr til gulv og trapper.

#9 Flytehjelpemidler

Hjelpemidler som skal hjelpe en person å flyte under bading eller svømming. Omfatter f.eks. svømmebelter, badekrager og oppblåsbare badehetter.

#10 Hjelpemidler for å tørke seg

Hjelpemidler og materiell som skal gjøre det mulig for en person å tørke sin egen kropp. Toaletter, se 09 12 06. Separate dusjer og/eller lufttørkere til toalett.

Videre hjelp og veiledning for tilretteligging av badet

I Nav sin veileder om boligtilpasning kan du lese mer om tips og råd for tilrettelegging av badet.

Facebook comments:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *