3 dyktige idrettsutøvere som har et handikapp

Paralympics er velkjent for de fleste, og fjorårets leker i Rio de Janeiro ble betegnet som en stor suksess. Mesterskapet har slitt med at det ikke får den samme medieoppmerksomheten som i et tradisjonelt OL, men prestasjonen som Paralympics deltagerne gjør for å gå helt til topps er ofte langt større enn den til tradisjonelle idrettsutøvere. I denne artikkelen skal vi derfor se litt nærmere på noen av de mest kjente idrettsutøverne som har vært med å prege handikappidretten opp gjennom årene.

Esther Vergeer
Vergeer havnet i rullestol når hun bare var ni år gammel og hun er lam fra livet og ned. Dette hindret henne allikevel ikke i å satse på idretten, og i ungdommen spilte hun både volleyball og basketball, før valget falt på tennis. Dette viste seg å være fornuftig, ettersom hun ble helt dominerende på kvinnesiden. Totalt vant hun 687 kamper i løpet av karrieren som singlespiller, og hun opplevde bare 25 nederlag.

Den nederlandske tennisspilleren vant hele 42 Grand Slam-titler og 7 gull i Paralympics før hun la racketen på hylla i 2013. Hvis du vil holde deg oppdatert på nye stjerner, oppdaterte odds og kommende tenniskonkurranser så kan du lese om det her: https://extra.bet365.com/news/nn/Tennis. Tradisjonelle storturneringer som French Open, US Open og Australian Open har nemlig også turneringer for handikappede, og Vergeer gikk av med seieren en rekke ganger i både single og double-konkurransene.

Frans Nietlispach
Denne allsidige sveitsiske idrettsutøveren er en av de største legendene innen handikappidretten. Nietlispach deltok i samtlige Sommer-OL fra 1976 til 2008, hvor han tok hele 14 gullmedaljer. Grenene strakk seg fra sykling til friidrett, og han rundet karrieren av i 2008 med å delta i sykkeløvelsene i Beijing. I tillegg har han vunnet rullestolutgaven av Boston maraton fem ganger. Nietlispach er en samfunnsengasjert mann som også har engasjert seg i politikk, og han er blant annet valgt inn i det lokale bystyret.

Trischa Zorn
Svømming er en populær idrett blant personer med funksjonshemming, og på 1980- og 90-tallet var det svært få som kunne gjøre noe med denne amerikanske svømmeren. Zorn vant nemlig hele 30 OL-gull i de fem olympiadene som ble arrangert, hvor en tredjedel ble vunnet i Seoul i 1988. I disse dager har Zorn trukket seg tilbake som lærer i USA, men hun dukket opp på premieutdelingen i London i 2012. Zorn åpnet således mange dører for andre unge funksjonshemmede mennesker på 1980- og 90-tallet.

David Brown
Denne synshemmede sprinteren gjorde seg bemerket i fjorårets Paralympics når han satt ny verdensrekord på 100 meter. I 2014 var Brown var også den første helt blinde mannlige sprinteren som løp 100 meter på under 11 sekunder. Brown har vært helt blind siden han var 13 år gammel, og ved siden av løpingen har han også prøvd seg på wrestling og å spille diverse musikkinstrumenter. Friidretten står allikevel i fokus, og han kommer nok til å forsyne seg grovt av medaljene hvis han velger å delta i neste Paralympics i 2020.

Facebook comments:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *