Blinde Fotball VM OL

Blinde-fotball i OL og VM

Fotball er verdens mest populære sport og blir spilt av store og små over hele verden. Derfor er det ikke overraskende at også De paralympiske leker har denne sporten på agendaen. Under disse lekene er det nemlig egne fotball-grener for atleter med fysiske eller mentale handikap. Paralympisk fotball kommer som regel i to former, 5-a-side og 7-a-side.

Sliter med økonomi og oppmerksomhet

Likevel sliter paralympisk fotball, som resten av de paralympiske grenene, med oppmerksomhet og økonomi. Til sommeren blir det avholdt fotball-VM for vanlige atleter og media kaster seg over alt av nyheter som omhandler verdens fotballstjerner og deres form før mesterskapet. Den unge franske PSG-stjernen, Mbappè, gikk nylig ut og sa at han ønsket å vinne VM, ifølge https://extra.bet365.com/news/nn/VM-2018/VM-2018-Gruppe-C/mbappe-vil-vinne-vm. De aller fleste selskap som driver med fotball tipping gir Mbappè og det franske laget 6 i odds for å vinne mesterskapet. Det paralympiske laget kan derimot bare drømme om slik oppmerksomhet. Faktisk er det bortimot ingen betting-selskaper som tilbyr odds på de paralympiske leker generelt, eller paralympisk fotball spesielt. Dette på tross av at det franske laget blir sett på som en av favorittene før VM i blinde-fotball 2018 og OL i Tokyo i 2020.

To typer fotball

5-a-siden er bedre kjent som «blinde-fotball», og er naturlig nok bestående av atleter med visuelle begrensninger. Sporten blir spilt med modifiserte FIFA-regler. Hvert lag har fem spillere, inkludert en keeper. Selve banen er mindre enn hva man er vant til å se i 11-er fotball og det er bygget opp kanter langs med linja slik at ballen alltid holdes i spill, det er altså ingen innkast, corner eller off-side.

Hvert lag har en guide som står utenfor banen og som kan hjelpe til å styre spillerne i riktig retning, i tillegg til en trener og keeper som ikke er visuelt begrenset. Fordi atletene er blinde har fotballen en gjenstand som gir fra seg lyd, slik at de skal kunne lokalisere ballen på bakgrunn av denne lyden, ifølge www.tek.no/artikler/naa_kan_blinde_spille_fotball/103466

7-a-side fotball

7-a-side fotball er for atleter med cerebral parese eller andre nevrologiske handikap, som slag eller hjerneskader. Denne grenen er også spilt med modifiserte FIFA-regler. Banen er mindre, det er færre spillere på hvert lag, og det er ingen off-side regel. Det er tillatt med enhånds innkast. Kampene varer i to omganger på tretti minutter, med en femten minutters pause i mellom.

VM

Samtidig som verdensmesterskapet blir avholdt i sommer blir det syvende verdensmesterskapet i blinde-fotball avholdt i Madrid mellom 7 og 17 Juni. Brasil er en av de store favorittene og har vunnet mesterskapet fire av syv ganger, inkludert de siste to mesterskapene. Argentina har tidligere tatt to gullmedaljer og blir dermed også sett på som en favoritt. Samtidig har Iran en sjeldent god ballkunstner, bare sjekk ut denne videoen fra NRK hvor han dribler motspillerne i senk: www.nrk.no/sport/her-dribler-han-hele-laget-og-scorer-_-i-blinde-1.13131933. Så det blir med andre ord spennende å se hva det iranske laget kan få til i sommer. Også Frankrike er pekt ut som en favoritt til pallplassering.

Årets konkurranse blir den største konkurransen hittil, med 16 lag i konkurransen. I tillegg til vertslandet, Spania, og mesterne, Brasil, vil også Argentina, Colombia, Mexico, Russland, England, Frankrike, Tyrkia, Costa Rica, Kina, Iran, Thailand, Marokko, Mali og et lag fra Oceania delta.

Man håper at å arrangere konkurransen samtidig med VM for ordinære atleter vil føre til litt fortjent oppmerksomhet også for handikap-idretten.

Comments Closed