Ensomhet et tegn i tiden

Ensomhet, et tegn i tiden

Ensomhet er et økende problem i dagens samfunn. Til tross for at vi har større muligheter enn noen gang til å lage nettverk på tvers av geografi og andre fysiske barrierer så er ensomheten et større problem enn noen gang. For handikappede så blir dette problemet ofte enda større.

I den industrielle delen av verden kan vi til en viss grad finne hjelpemidler og løsninger på de fleste problemer. Hvis det dreier seg om fysiske begrensninger så finnes det ofte løsninger som gjør livet vårt lettere og har du en eller annen spesiell interesse så finner du som oftest noen som deler den selv om vedkommende kanskje befinner seg på andre siden av kloden. Ensomheten derimot, som ofte også kan være mangel på fysisk kontakt, den er det verre å bli av med.

Underholdning og spill som svar på ensomhet

Mange vil søke underholdning av ulike slag for å dempe følelsen av ensomhet. Det kan dreie seg om fjernsyn, internett eller det å spille på norske casinoer. Det er ikke noe galt i dette for underholdning er noe alle mennesker søker fra tid til annen, ensom eller ei. Men man bør være oppmerksom på at underholdning aldri kan være et fullgodt substitutt og at hvis man bruker det som et substitutt så kan man ende opp med å få et avhengighetsproblem.

Mobiltelefonen og sosiale media

Mobiltelefonen har gjort internett og sosiale media mer tilgjengelig for mange handikappede. Det har gitt mulighet for å delta i samfunnet på en helt annen måte, men medaljens bakside er at det har også resultert i en øket sosial isolasjon og ensomhet.

Hvordan skal vi løse dette økende problemet?

En studie utført av Al Condeluci ved Universitetet i Pittsburg viste at institusjonalisert kontakt fra personale som sykepleiere og andre, ikke var nok til å avhjelpe følelsen av ensomhet. Så hva kan du selv gjøre for å forbedre situasjonen?

Lær deg noe nytt – Et godt råd er å lære noe nytt, ta et kurs. Gjennom felles interesser treffer man mennesker. Du finner sikkert noe som interesserer deg enten det er språk, spille et instrument, lære å tegne, modelbygging, fotografering, lysstøping eller å spikke. Mulighetene er mange så du finner sikkert en ting som passer deg og din situasjon også.

Gå en tur – Det å komme seg ut i naturen er alltid sunt og det gir ofte en følelse av tilhørighet. Det trenger ikke å være en flere timers lang tur i fjellet. Men bare det å komme nærmere naturen kan ofte få en i bedre humør.

Skaff deg et kjæledyr – Et kjæledyr har mange fordeler; det gir deg noen å pusle om, pluss at det gir fysisk kontakt. I tillegg kommer at hvis kjæledyret en hund så gjør det også at du får en unnskyldning til å komme deg ut, samt at en hund gjør ofte at du får kontakt med andre hundeeiere.

Bli med i en interessegruppe – det kan være en politisk organisasjon hvor du kan forsvare egne og likesinnedes interesser, kanskje en dyrevern- eller naturvernsorganisasjon eller noe annet som interesserer deg.

I den senere tid har flere også valgt å vise større åpenhet om sin ensomhet og bare det har vist seg å hjelpe.

Comments Closed