Inkludering i norsk fotball med hjelpemidler

Fotball er den største idretten i Norge og hver tredje nordmann følger aktivt med på idretten. Det er også den idretten i Norge som har et høyest fokus på inkludering og mangfold på banen. Dette inkluderer også de som tradisjonelt ikke har muligheten til å være aktive i idrett, men som i dag har fått en ny mulighet takket være moderne teknologi og hjelpemidler. 

I dag er fotball en idrett som i langt større grad anses for alle og ved hjelp av ulike hjelpemidler kan alle delta i idreten uansett hvilke fysiske forutsetninger man har. Derfor skal vi se nærmere på noen av muligheten som finnes og tiltak som har blitt iverksatt for at alle skal kunne delta aktivt i fotballen. 

Finn idrettsgleden på nett

Takket være internett har det blitt langt enklere å finne et skreddersydd tilbud som passer nettopp dine forutsetninger. Det finnes en rekke selskaper i Norge og internasjonalt som tilrettelegger for paraidrett, og det finnes til og med egne mesterskap der mangfold og deltakelse står i sentrum for idrettsgleden. 

En annen fordel med internett er at man uten store anstrengelser kan få tilgang til et bredt utvalg spill fra hele verden. Dette inkluderer tipping fotball der man ofte kan følge odds kampene direkte på nett. Uansett hvor i verden du ønsker å følge med på en kamp kan du finne dette på nett. Både nasjonale og internasjonale turneringer har fått omfattende dekningn og interesse, noe som kanskje ikke er så rart når det anslås at nesten 3 milliarder mennesker følger med på fotball verden over. 

Støtte fra bedrifter og forbund

I Norge har idrettsglede lenge hatt en sentral rolle og dette har sørget for at mange ønsker å bidra til at flere skal oppleve gleden med idrett uansett forutsetninger. Dette har ført til at en rekke selskaper og forbund tildeler midler og resursser på en årlig basis slik at det kan arrangeres ulike arrangementer for funksjonshemmede. Dise midlene går gjerne ut til de lokale idrettsklubbene, men også en rekke ideelle organisasjoner mottar støtte fra blant annet Norges Fotballforbund og DNB Stiftelsen på en årlig basis. 

Et økt fokus på funksjonalitet, fremfor funksjonsnedsettelse har det også dukket opp en rekke ulike mesterskap og turneringer der man kan stille opp med ulike funksjonshemmelser. Dette inkluderer blant annet flere nasjonale mesterskap, men det finnes også verdensmesterskap innen blant annet fotball, og OL har egne grener for utøvere som stiller med ulike forutsetninger. Dette har økt fokuset på at en funksjonshemmelse ikke automatisk trenger å bety utstengelse, men heller at man må kunne sitlle på sine egne vilkår. 

Oppsummering

Nye hjelpemidler har gjort det mulig for langt flere å delta aktivt i idretten og kunne utfolde seg med egne forutsetninger. Blant annet har fotballverden aktivt omfavnet en rekke ulike mesterskap og turneringer som har gjort det mulig for de med funksjonshemmelser å delta på et langt mer aktivt nivå enn det de tidligere har kunnet. Vi har til og med sett eksempler på egne topputøver ligaer slik som i OL. 

Comments Closed