Integrert skjermbrett på rullestoler hjelper flere ut i arbeid

Det norske samfunnet jobber hardt for å bli et mer inkluderende samfunn, men dette krever penger og holdningsendringer. Penger er nødvendig for å investere i døråpnere, ramper og annet som gjør bygg tilgjengelig for personer med mobilitetsproblemer. Regjeringen og Stortinget har lagt til rette for at bedrifter, individer og offentlige institusjoner kan søke om slike midler. Så på dette punktet er vi allerede kommet langt.

Holdningsendringer er ikke så enkelt å få gjennomført. Urovekkende mange arbeidsgivere sliter med å se fordelene med å ha en person i rullestol på arbeidsplassen. De ser rullestolen og ikke personen. Resultatet er at høyt kvalifiserte personer blir stående uten jobb på grunn av at arbeidsgivere kun ser problemer og ikke løsninger. Derfor må hjelpemidler fokusere på å møte behovene på arbeidsplassen også for personer som er avhengig av rullestol.

Rullestol er en sterk visuell markering

Personer som sitter i rullestol forteller om episoder hvor de har blitt snakket ned til, har blitt oversett eller blitt diskriminert på andre måter. Årsaken er at rullestolen gjerne er det første folk ser. Mange tror fremdeles at å sitte i rullestol er en indikasjon på at personen har mentale utfordringer i tillegg til de fysiske. Så når folk møter noen i rullestol blir de selv usikre noe som påvirker hvordan de behandler vedkommende i rullestol. Det hele handler gjerne om misforstått snillisme. Vedkommende vil gi rullestolbrukeren en ekstra god behandling og være ekstra snill, men ender opp med å gjøre situasjonen verre.

Folk på gata og på arbeidsplasser mener ikke å diskriminere, men gjør det likevel. Resultatet er at selv arbeidsgivere og personer som burde vite bedre ikke gir rullestolbrukeren en sjanse til å vise hva de kan.

Vis muligheten sammen med rullestolen

Ettersom rullestolen er en slik sterk visuell markering så er det viktig å få frem hvor allsidig en rullestol kan være. En av ankepunktene til arbeidsgivere er at en rullestol betyr at det blir tungvint å komme seg rundt og få med seg det som er nødvendig fra et møte til et annet. Spesielt viktig er det å kunne ha med seg dataen.

Rullestolbrukere vet at det er raskt å få en datamaskin eller en annen dataenhet opp av ryggsekken og i gang. En arbeidsgiver ser bare forsinkelsen og ulempen med at man ikke kan ha datamaskinen/nettbrettet med seg i hånden når man skal snakke med en kollega.

Målet med de nye integrerte skjermbrettene som sitter rett på rullestolen er nettopp å fjerne dette usikkerhetsmomentet og gjøre rullestolbrukere til mer attraktive arbeidstakere. Det finnes flere forskjellige versjoner av disse brettene, men felles er at de er festet på rullestolens ramme. Dette betyr at de er stødige og tilgjengelig hele tiden. De fjerner rullestolbrukerens behov for å alltid sette seg inntil et bord eller en annen flat overflate hvis de skal bruke en datamaskin/nettbrett.

Et allsidig skjermbrett

De aller fleste har sittet med en datamaskin på fanget eller prøvd å skrive på et nettbrett uten å ha et skikkelig underlag å støtte den på. Dette fungerer sjelden og fører gjerne bare til frustrasjon. Derfor er det forståelig at mange arbeidsgivere bekymrer seg for hvordan rullestolbrukere skal få gjort alt som trengs hvis de må ha datamaskinen eller nettbrettet på fanget.

En person som ikke er avhengig av rullestol kan enkelt støtte datamaskinen eller nettbrett til en bordkant, på en stol eller en annen flat overflate. Skjermbrettet som er festet til rullestolen gir rullestolbrukeren muligheten til å gjøre akkurat det samme. Man må fremdeles belage seg på å bruke sekk for transport, men over kortere distanser så vil man kunne la enheten ligge på brettet. Så da kan kollegaene diskutere prosjektet uformelt i en sofagruppe eller bare prate litt i gangen.

Fremtiden er mer integrering

Dagens modeller er allsidige, men de kan bli enda bedre. Målet er å sikre at rullestolbrukere sømløst kan bevege seg rundt og være koblet opp til nettet. Dette er tross alt det som folk flest gjør når de står og venter på bussen med en telefon i hånden. Målet er å sette en berøringsskjerm på rullestolen som er enkel å betjene. Den vil være koblet opp hele tiden så man bare låser den opp med et par tastetrykk, akkurat som en telefon.

En fordel er at det vil la rullestolbrukere få muligheten til å drive med fritidsaktiviteter på nettbrett på lik linje som andre, en viktig trivselsfaktor og et viktig virkemiddel for å jobbe med holdninger. Men for en arbeidsgiver så vil dette la dem se flere fordeler med å ansette rullestolbrukere.

På arbeidsplasser hvor teknologien står i høysete så vil det være en enorm fordel å ha en arbeidstaker som har med seg et eget kontor uansett hvor de går. Det er sannsynlig at berøringsskjermen vil gi flere muligheter for å integrere tastatur og andre funksjoner rett på skjermen. Dette fjerner behovet for at rullestolbrukeren må sitte ved et skrivebord med muligheten til å få beina innunder skrivebordet for å nå tastatur og skjerm. Dermed blir en rullestolbrukeren en fordel og ikke en ulempe i arbeidslivet.

Comments Closed