Slik beskytter du bilen din om vinteren

Vinteren stiller store krav til bilen, og det er nå på høy tid å utføre vedlikehold før kulda setter inn for fullt. Krevende underlag, dårlig sikt og kaldt vær kan medføre store problemer for enhver sjåfør hvis vintervedlikeholdet av bilen ikke blir tatt på alvor. Spesielt bør bilbatteriet kontrolleres før vintersesongen er i gang. Dårlig batteri gir ofte bilister startproblemer i kulda, og det er svært viktig å kontrollere både syreinnhold, væskenivå og ladespenning. Hvis batteriet er for gammelt vil det dessuten neppe tåle en lang, tøff vinter. Du kan enkelt kjøpe bildeler til kjøretøyet ditt på nettet.

Bytt olje og væsker i bilen
I Norge ser vi gjerne at gradestokken kryper langt under null i vintermånedene. Da er det svært viktig å kontrollere og eventuelt etterfylle frostvæske. Denne forhindrer at kjølevannet i bilen fryser, og hvis man har feil blanding i kjølevannet, kan man risikere at radiatoren fryser og sprekker. Frostvæsken bør skiftes hvert tredje til fjerde år. I tillegg bør du vurdere å bytte motorolje. Om vinteren bør du nemlig bruke en lettløpsolje som gjør at motoren starter lettere i kaldt vær. Også spylervæsken bør tilpasses vinterbruk. Væsken som blir solgt om vinteren holder til bare noen få minusgrader, mens spylervæsken du får kjøpt om vinteren tåler langt lavere temperaturer.

Kontroller dekkene og fiks småfeil
Om vinteren er det viktigere enn noensinne at bilen er i topp stand. Dårlig vær, glatt føre og mørke kvelder kan lett gjøre kjøreturen ekstra krevende. Sørg for at dekkene oppfyller minstekravene til mønsterdybde, som er på 3 mm for biler på under 3500 kg. Hvis du kjører med piggdekk bør du dessuten kontrollere at piggene er intakte – det er du selv som har ansvar for å ha tilstrekkelig veigrep. Fiks samtidig alle småfeil før vinteren kommer, slik at du unngår ekstra bryderi og potensielt farlige situasjoner i trafikken. Vindusviskere som ikke lenger fungerer må erstattes, kjøle- og spylervæske må fylles på, og glødelamper som er slukket må byttes.

Vask bilen ofte
Av og til kan det føles nytteløst å vaske bilen om vinteren, når du bare kan kjøre noen få mil før bilen er full av salt og skitt igjen. Det er imidlertid om vinteren det er aller viktigst å holde lakken ren for å beskytte den. Det er dessuten viktig å benytte et middel som er tilpasset bilen. Selv om andre produkter, som for eksempel oppvaskmiddel, kan rengjøre like bra som en bilsjampo, vil dette medføre at lakken kan tørke ut og dermed bli mer sårbar. Du bør dessuten sørge for å bytte vaskesvamp ofte, ettersom sand og skitt i svampen kan gi riper i lakken.

Beskytt lakken og felgene
Det benyttes store mengder salt på norske veier, og sammen med skitt og fukt er dette en stor påkjenning både på lakk og felger. Etter at du har vasket bilen grundig bør den vokses for å beskytte lakken. Her er det viktig å benytte en voks med god kvalitet – dette både beskytter lakken og bidrar til at skitt frastøtes slik at du ikke trenger å vaske bilen like ofte. Felgene bør dessuten beskyttes fra fukt og salt med en skikkelig vask og en felgvoks.

Facebook comments:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *