Blind seightseeing

Tenk deg hvordan det er å bli ledet rundt i gatene i den gamle bydelen Alfama i Lisboa, de smale gatene, lukten av grillede sardiner, lyden av en Fado i det fjerne… Uten å se noe, bare lukte, høre, føle.

Selskapet Cabracega startet i sommer en noe uvanlig attraksjon. De ville tilby en opplevelse som vanligvis er forbeholdt de som er blinde, nemlig opplevelse av et miljø uten hjelp av synet. Turistguiden er selv blind, og medlem i ACAPO, som er en organisasjon for blinde og svaksynte. Guiden deler sine ikke-visuelle erfaringer med turens deltakere.

Turen starter med at deltakerne får bind for øynene, deretter blir de ledet gjennom de trange gatene. Guiden har hjelp fra en «Lisbon Walker Guide» som setter den historiske rammen langs ruten. Turen tar en time.

Målsetting
Prosjektet kalles «Sensorial Lisbon/ Blindfolded walks», og har to hovedmål i følge Cabracega. Det er å vise at det er mulig å oppleve et bymiljø utelukkende gjennom ikke-visuelle sanser, og å gjøre mennesker mer bevisste på hvordan miljøet oppleves av de som er blinde. Ikke som en begrensning, men som en positiv og stimulerende opplevelse, hvor den blinde inviterer oss til å bli med inn i hans verden. Turene startet opp i sommer, og ble raskt en suksess. Deltakerprisen på 20 Euro, går i sin helhet til ACAPO.

Facebook comments:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *