Trenger du å være fan av en sport for å satse på den?

Nordmenn har spilt på idrett helt siden Norsk Tipping introduserte den første tippekupongen i 1948. Imidlertid har det gjerne vært fans av den aktuelle idretten som spiller på sine favoritter, men dette fører oss videre til et interessant spørsmål – trenger man egentlig å være fan av en idrett for å spille på den?

Det enkle svaret på dette er selvfølgelig nei, men det har sine fordeler at man er genuint interessert i idretten. Vi skal derfor se litt nærmere på hvorfor det er en fordel å kunne litt om idretten før man satser sine egne penger. En rask titt på utvalget hos en operatør som Rizk Norge viser nemlig at det finnes et enormt utvalg spill du kan satse penger på. Derfor kan det raskt være fristende å satse på det som gir høyest odds, men hvilke forutsetninger har du egentlig for å treffe riktig?

Data, data, data

Vi har vært inne på det tidligere, men data er en av de viktigste støttespillerne du har når du spiller på odds. Derfor kan du i de fleste tilfeller lese deg opp på nødvendige kunnskaper uten å være en fan av idretten, men dette blir fort både kjedelig og tidkrevende. La oss si at du ønsker å spille på Eliteserien, men ikke er fan av fotball. 

Du kan selvfølgelig lese deg opp på gamle aviser, prestasjoner og se repriser av kampene – men det vil sjeldent føre noe godt med seg. Resultatet vil derimot raskt være at man blir lei av det man gjør og dermed ikke legger ned den nødvendige innsatsen i sin helhet. Da får man heller ikke den dataen man trenger for å gjøre gode vurderinger av oddsen, noe som kan føre til unødvendige tap av innsatsen. 

Heldigvis finnes det en rekke hjelpemidler som gjør denne jobben enklere for deg. Mange operatører tilbyr nemlig sine egne statistikker og informative sider på ulike idretter. Dette gjør at du raskt kan få et overblikk over aktuelle emner, samt gjøre deg opp en formening om oddsen utgjør en god mulighet eller ei. 

Forutsigbarhet

Når det er sagt, så finnes det selvfølgelig noen muligheter som kan være attraktive å spille på uansett hvor mye du kjenner om idretten fra før. Dette kan være spesielt aktuelt om det er store forskjeller på de to aktørene som møtes eller at du satser på noe som kan ha et tilfeldighets-utfall. Da snakker vi gjerne om ting som Eurovision Song Contest og tilsvarende arrangementer som har lite statistikk å vise til. 

Tilsvarende kan det være greit å legge inn en innsats på kamper som i stor grad er avgjort før de er gjennomført. Her er oddsen stort sett ikke spesielt god, men man kan raske med seg en rask gevinst på noen kroner. Et morsomt eksempel på dette var kampen mellom Bodø/Glimt og AS Roma, der førstnevnte tok en imponerende seier på hjemmebane. Dette var ikke forutsett av bookmakere, noe som førte til en heftig gevinst på de som tok en sjanse. 

Fordelen med interesse

Imidlertid er det alltid en fordel å ha en genuin interesse for den idretten man spiller på. Dette sørger for at man har tidligere kunnskaper om det som foregår og dermed også kan gjøre mer objektive vurderinger. Dette er spesielt aktuelt for mindre idretter som har liten mediedekning fra før. Da vil personlig innsikt være viktig for at man skal kunne vurdere hvilke odds som er bra og dårlige. 

Et godt eksempel på dette er at stadig flere tilbydere åpner for eSport, hesteveddeløp og en rekke andre idretter. Imidlertid kan det være vanskelig å velge et godt lag, hest eller mesterskap dersom man aldri har sett på idretten før. Vi anbefaler derfor at du alltid spiller på idretter du har gode kjennskaper til, slik at risikoen for tap reduseres mest mulig. 

Oppsummering

Når det kommer til betting vil det alltid være en fordel å ha forkunnskaper om den idretten man spiller på. Det er på ingen måte et must-have, men det vil absolutt komme til nytte. Dette skyldes at du enklere kan gjøre reelle vurderinger på hva som er god og dårlig odds, samt at du kan oppdage muligheter som skjuler seg hos bookmakere. Sist, men ikke minst vil det sørge for at man har en god risikoforståelse, slik at innsatsen kan plasseres i henhold til egne vurderinger. Vi har derfor sett på hvordan dette kan gjøres, samt hva slags kunnskap som spiller en viktig rolle når man spiller på idrett.