Spisehjelpemidler – kunne spise uten hjelp

Ernæring er et av våre grunnleggende behov. Uten mat stopper vi opp. Utover den nødvendige ernæring, er også mat og snacks noe som gjør at vi kan kose oss både sammen med andre og alene. Men om maten er der så må vi også kunne klare å få den i oss. Og måten vi klarer det på har mye å si for trivsel og velvære.

Babyer og eldre mennesker som ikke lenger skjønner hvordan de skal spise må ha hjelp. Men mellom disse to gruppene har vi mange mennesker i alle aldre som også må mates på grunn av en funksjonshemming. For mange av disse ville både hverdagen og selvfølelsen bli bedret om de fikk et spisehjelpemiddel eller drikkehjelpemidler som gjorde dem i stand til å spise selvstendig. At noen alltid skal sitter der og se på deg når du spiser kan oppleves som en belastning når du har vært vant til å klare deg selv. Det tar også mye tid for den som skal hjelpe og hjelperen må vite hva hun eller han driver med. Ingen vil at hvem som helst skal mate seg.

De aller fleste gleder seg til en god middag sammen med venner eller familie. Men om du vet at for eksempel skjelvingen din gjør at du søler mye, kan det ødelegge gleden. Dette fordi man gruer seg for at andre skal se dette og eventuelt kommentere eller tilby hjelp. Er det første gang man skal spise sammen kan man kanskje grue seg ekstra mye om man har problemer med å spise på egen hånd.

Det ikke alle vet er at det finnes mange spisehjelpemidler. Disse hjelpemidlene er utviklet for at flere skal kunne spise på egen hånd uten bistand fra andre. Og at mange av de som i dag må mates kan klare dette på egenhånd.
Dette kan være slagrammede eller andre personer med redusert eller ingen armstyrke eller personer med ufrivillige bevegelser. Og det angår mennesker i alle aldre. For et barn eller ungdom betyr det mye å kunne spise sammen med de andre på skolen og klare dette mest mulig uten hjelp. Andre barn vil ikke reagere så mye på et hjelpemiddel som når et annet menneske skal sitte sammen med dem for å mate en medelev. Barn tar ting mer naturlig enn mange voksne. Hjelpemidler sparer også tid for hjelpeapparatet og pårørende.

Spisehjelpemidler

NEATER EATER

Spisehjelpemiddelet Neater Eater er et modulsystem som er utviklet for å hjelpe personer med ulike utfordringer til å kunne spise uten hjelp av andre.
Som f. eks:

– Eliminere skjelvinger
– Begrense ufrivillige bevegelser
– Hjelpe ved begrenset armstyrke / begrenset bevegelse

Den som skal bruke hjelpemiddelet beveger Neater Eaters arm opp og ned, frem og tilbake. Skjelvinger og ufrivillige bevegelser i arm blir absorbert av en støtdemper i enden av Neater Eaters arm. Maten blir derved ført til munnen i en rolig og kontrollert bevegelse.

Neater Eater kan også leveres med en fjærbelastning som gjør at skjeen automatisk blir ført opp av tallerken og frem til en forhåndsinnstilt posisjon foran munn. Bruker må så være i stand til å føre skje tilbake til tallerken for å påføre skjeen mat.

Neater Eater kan fås innstilt både til høyre og venstrehendte

For de med sterkt nedsatt armstyrke er denne versjonen av Neater Eater riktig.
Neater Eater Electric er utviklet i den hensikt at mennesker med meget redusert armstyrke skal kunne spise uten hjelp av andre.
Neater Eater er det en elektrisk motor. Denne motoren frigjør en snor som vil utløse en fjærmekanisme som igjen føre skjeen opp og frem til munnen. Fjærmekanismen er en tryggere måte når man styrer skjeen til munnen.

Neater Eater kan styres med en eller to brytere, med hode, hånd, kne etc., det gjør at man ikke trenger bruke så mye styrke for å styre hjelpemiddelet..
Man kan få flere typer skjeer og tallerkener som kan brukes til dette hjelpemiddelet. Neater Eater leveres av Picomed AS.

NELSON


Spisehjelpemiddelet NELSON er utviklet spesielt for personer med ufrivillige armbevegelser.
Brukeren styrer en arm hvor det er montert en skje.
I enden av armen finnes en “støtdemper” som nøytraliserer skjelving og ukontrollerte bevegelser. “Støtdemperen” justeres enkelt slik at alt eller mesteparten av brukerens ufrivillige bevegelser forsvinner.
Skjeen som sitter i enden av armen, føres ned i en tallerken med høy kant for å lette påføringen av mat. Tallerkenen er dreibar for at det skal være enkelt å få tak i all maten som ligger på den. Erfaringen viser at dette hjelpemiddelet kan være til stor nytte for personer som har f. eks. CP, MS eller Parkinson.

Leveres både til høyre- og venstrehendte. Kan leveres sammen med praktisk koppholder. Spisehjelpemidlet Nelson leveres av hjelpemiddelleverandøren Picomed AS.

MY SPOON


My Spoon er et hjelpemiddel som er utviklet for personer med nedsatt eller ingen armstyrke.
My spoon hjelper brukeren til å plukke opp den biten man ønsker. Brukeren styrer tempo og kan håndtere hjelpemiddelet helt på egen hånd.
Kan betjenes ved hjelp av joystick med hake, hånd eller fot eller eventuelt en bryter hvis det er mest egnet for brukeren.
Med my Spoon blir det ikke så mye søl og tilfeldige biter fra maten lengre. Dette hjelpemiddelet gjør at bruker har større kontroll. My Spoon sine bevegelser er laget etter at man har studert de naturlige spisebevegelser.
En praktisk koppholder følger også med og derfor kan brukeren både spise og drikke på en lett måte og uten hjelp. Produktet er laget for at brukeren kan spise både middag, brødmat, frukt og annen snacks uten å skifte hjelpemiddel. MY SPOON leveres av Picomed AS.

Neater motordrevet drikkehjelp


Personer uten eller nedsatt armstyrke vil få problemer med å føre kopp opp til munnen og for å få i seg drikke. Noen har heller ikke evnen til å kunne suge opp drikke gjennom sugerør. Å få i seg nok væske er minst like viktig som ernæring ellers.
Ved hjelp av drikkehjelp kan de få i seg drikke ved at man trykker lett på en bryter som sender passe mengder vann/annen drikke opp til brukers munn.
Produktet har et programvalg som sikrer at brukeren kan få riktig mengde væske tilført.
Produktet er innstilt slik at man ikke kan trykke to ganger like etter hverandre. Dette for å gi brukeren tid til å svelge. Den innstillingen gjør hjelpemiddelet trygt. For de som bruker tyntflytende eller moset mat kan hjelpemiddelet brukes også til dette. Spisehjelpemidlet Neater motordrevet drikkehjelp leveres av Picomed AS.

Leave a Reply

Your email address will not be published.