Aktivitetshjelpemidler – Deltakelse og aktivitet i vinter

Det er ingen grunn til at vinteren skal være en tid uten deltakelse og aktivitet. Det finnes et bredt utvalg av aktivitetshjelpemidler og vinteraktivitetsutstyr der ute som åpner muligheten for at flere skal komme seg ut, uansett funksjonsnivå. Søker man lek og moro med barna, tilbys spesialtilpasset akeutstyr som også kan brukes på tur.

For å delta på skøytebanen og i langrennsløypa finnes det piggekjelker med blant annet skallseter i mange ulike størrelser, også for personer med lavt funksjonsnivå. For de som ønsker å være sammen med venner og familie i skibakken, finnes det hjelpemidler som gir flere muligheter både for de som kan kjøre på egenhånd eller de som trenger bistand til å delta i denne sosiale og opplevelsesrike vinteraktiviteten.

Barn og unge med funksjonsnedsettelser har et lavere aktivitetsnivå enn funksjonsfriske, noe som ofte får negative konsekvenser for den enkeltes psykososiale utvikling og livskvalitet (Grue, 1998). Undersøkelser viser at forskjellene mellom personer med eller uten funksjonsnedsettelser er størst der aktivitetshjelpemidler faktisk kan være med å redusere denne forskjellen, og aller størst er forskjellen i utendørsaktiviteter som deltakelse på sykkeltur, i alpinanlegg og på ski i skog og mark (Bliksvær, 2010).

Potensialet for å gjøre noe med disse utfordringene er med andre ord stort. Aktivitetshjelpemidler kan bidra til økt aktivitet og deltakelse på ulike arenaer, spesielt i aktiviteter som sykkel og ski hvor utvalget av gode hjelpemidler er stort. Ved å få riktige og tilpassede aktivitetshjelpemidler, og lære å beherske disse, kan det veie opp for en del av de utfordringene funksjonsnedsettelsen gir (Bergem, 2012). Bardum AS tilbyr et bredt utvalg av utstyr innenfor alpint, langrenn og akeutstyr.

Optimal skiglede – med eller uten ledsager

Vinteraktivitetsutstyr Bardum har skiutstyr til sittende alpint (sitski) i alle kategorier. De gir opplæring slik at ledsager og utøver føler seg trygge i skibakken, og tilbyr spesialtilpasninger av utstyr som dekker alle behov. Det arrangeres vinteraktivitetsdager og individuell opplæring over hele landet. Alle som er interessert kan komme for å prøve utstyr. Enten de har utstyr fra før og bare vil få noen tips og råd, eller om de vil prøve sittende alpint for aller første gang. Bardum har 20 utdannede sitski-instruktører i sin skipool.

Sitski – sittende alpint for personer med nedsatt funksjonsevne

Sitski kjøres med ledsager eller alene. Sittende alpinutstyr består av et sitteskall, en ramme og én eller to Carvingski. Når utøveren kjører selv bruker han/hun krykkeski, delvis for å holde balansen og delvis for å styre. Dersom utøveren skal bli ledsaget av en annen person er det ikke nødvendig med krykkeski, men med en ledsagerbøyle. Utstyret er til bruk i alpinbakke og gjør det mulig for sittende utøvere å kjøre på ski.
Uante muligheter for store og små uansett funksjon

Demper = knefunksjon

Bardum mener demperen på en sitski er av meget stor betydning for både kjøreglede og komfort. Demperen kompenserer for alle ujevnheter i bakken på samme måte som knefunksjonen hos en stående skikjører. Bardum bruker dempere av topp kvalitet på alle sitski-modellene, og disse kan naturligvis stilles inn etter kjørerens vekt og/eller kjørestil.

Én ski eller to ski

Majoriteten av Bardum sine sitski-modeller har én ski, både ledsagerkjørte så vel som egenkjørte. Én carvingski gir rask respons og overlegen kontroll i alle bakker og under alle forhold. Mange opplever det også som enklere og tryggere å håndtere én ski i forbindelse med ledsagerkjøring på grunn av gode svingegenskaper. For tyngre utøvere som skal ledsagerkjøres, og som ikke har forutsetninger for å kjøre selv, anbefaler Bardum ofte en sitski med to ski som gir ekstra stabilitet under kjøring.

Sitski i alle heiser

Aktivitetshjelpemidler - Sitski - Vinteraktivitetsutstyr

Aktivitetshjelpemidler – Sitski – Vinteraktivitetsutstyr

Det er like enkelt å kjøre sitski i stolheis som i koppheis og t-krok, både ledsagerkjørt og egenkjørt. Løftefunksjonen til stolheis utløses ved en hendel. Seteenheten kan deretter føres opp i stolheisen ved en enkel bevegelse. På toppen sklir man av heisen og hendelen låses i kjøreposisjon igjen.


Ledsagerbøyle og krykkeski

Når utøver kjører selv, brukes krykkeski for balanse og styring. Disse kan justeres i forhold til høyde, og hvilket nivå utøveren er på. Ved ledsagerkjøring benyttes ledsagerbøyle. Dette kan kombineres med krykkeski dersom målet er egenkjøring.

Mange tilpasningsmuligheter

Som ledende aktør på vinteraktivitetshjelpemidler og sitski, har Bardum unik kompetanse på optimal tilpasning av utstyr, og målsetter at alle skal kunne bruke sitski! Bardum tilbyr et bredt utvalg seter og støttefunksjoner. For egenkjørte utøvere er det viktig å sitte «tight» i setet, samtidig som det skal føles komfortabelt over flere timer i bakken. For ledsagerkjørte, og spesielt for de med behov for ekstra god støtte for kroppen (også hodestøtte), anbefales ofte sete med høy, spesialtilpasset rygg, gjerne i kombinasjon med vest eller belter.

For å holde på varmen gjennom en hel dag i bakken, har Bardum utviklet egne sitski-varmeposer. I tillegg har de en heldekkende varmepose til ekstra kalde dager eller for ekstra kalde kropper. Fagkonsulentene i Bardum har mange års erfaring med optimal tilpasning av utstyr, og gir seg aldri før du er fornøyd!

Trygghet for ledsager og utøver

Nybegynnere i sittende alpint anbefales å få opplæring, da dette er en aktivitet som krever innføring fra instruktører som har kunnskap til denne type hjelpemidler.

«Vi møter mange som synes det vanskelig å ta steget ut i bakken som ledsager, og synes det er skummelt med tanke på ansvaret og sitt eget ferdighetsnivå. Med vår fagkompetanse og erfaring gjennomfører vi opplæring både for ledsager og utøver. Det er viktig å komme i gang å få et trygt og grundig utgangspunkt slik at man kan ha glede av skikjøringen og føle seg trygg. Vi anbefaler at man er på et middels nivå, og kan mestre parallellsvinger og hockeystopp. Da er veien kort til skiglede sammen i skibakken,» forteller Tom Eng fra Bardum.

Les mer om sitski-modellene til Bardum på www.bardum.no.

Leave a Reply

Your email address will not be published.