Slik øker du sjansen for å bli gravid

Slik øker du sjansen for å bli gravid

Slik kan du øke sjansen for å bli gravid? Mange kvinner blir gravide uten problemer, andre bruker måneder eller år for å bli gravide. Hvorfor er det slik? Eksperter mener at det er fortsatt i stor grad er et mysterium. Når det er sagt, det finnes måter du og din partner kan øke sjansene for å bli gravid. I denne artikkelen skal vi gi deg gode tips til hvordan du øker sjansen for å bli gravid.

Det er ingen forskning som viser at enkelte samleiestillinger har bedre effekt enn andre. Det viktigste er å ha sex i stillinger du selv liker og som får deg til å nyte sexen best mulig. Ved orgasme øker nemlig blodsirkulasjonen til livmoren, som igjen gir økt sjanse for å bli gravid.

11 tips for hvordan øke sjansen for å bli gravid

Det beste og enkleste rådet for å bli gravid er å ha sex to til tre dager før forventet eggløsning. Sædcellene kan overleve i kvinnens livmor inntil 72 timer. Og dermed ligger sædcellene klare til å befrukte egget under eggløsningen. Her kommer 11 gode tips for hvordan øke sjansen for å bli gravid.

#1 Kutt ut brus

Kvinner som drikker to eller flere glass med brus om dagen har en 16% lavere fruktbarhet enn kvinner som ikke drikker noe, ifølge en studie fra 2012. En ny doktorgradsavhandling ser på blant annet sammenhengen mellom brusdrikking i svangerskapet og barns fødselsvekt. Stort inntak av tilsatt sukker under graviditeten henger sammen med økt risiko for både høyere og lavere fødselsvekt. Store barn gir økt risiko for fødselskomplikasjoner og senere overvekt. Men barn med lav fødselsvekt er også utsatt for å utvikle fedme over tid.

#2 Få nok antall timer på puten

Forskning tyder på at kvinner som gjennomgår IVF-behandlinger får de beste resultatene når de regelmessig får sju til åtte timers søvn om natten. Kroppen blir mer utvilt, mindre stresset, og kan fokusere på andre ting enn å reparere belastninger, som f.eks bli klar for å bli gravid.

#3 Viktig at du sjekk tennene

Tannkjøttsykdomer kan føre til at det tar opp til to måneder ekstra for å bli gravid, viser australsk forskning fra 2011. Planlegger du å bli gravid? Da kan det være greit å komme seg til tannlegen, rense tennene skikkelig og sjekke at alt er som det skal være. Hvis du får det fra tannlegen at tennene dine er sunne og friske før du blir gravid, blir dette mest sannsynlig en problemstilling du ikke trenger å ta hensyn til.

#4 Trening, men ikke for mye

Tynne kvinner som trener mer enn fem timer i uken eller mer, har en 42% mindre sannsynlighet for å bli gravid enn de som ikke trener så iherdig. Generelt er det ikke vist noen negativ sammenheng mellom moderat trening og fertilitet. Det er heller ikke påvist at trening i svangerskapet gir noen økt risiko for spontanabort eller utvikling av andre risikoforhold knyttet til svangerskapet. Det er ingenting som tyder på at spinning og sykkel er en ugunstig aktivitet i den perioden kvinner ønsker å bli gravid. Når det gjelder intensitet og mengde kan du fortsette som vanlig, men da må du også passe på at inntaket av energi og næringsstoffer står i forhold til ditt totalforbruk.

#5 Få mannen opp av sofaen

Menn som ser mer enn 20 timer med TV hver uke har en 44% lavere sædkvalitet viser en Harvard studie fra 2013. Tidligere forskning har dokumentert at kvinner med overvekt, har vanskeligere for å bli gravide. Nyere forskning viser at fedme også er ugunstig for menns sædkvalitet og reproduktive helse. Selv om det er store individuelle forskjeller også i gruppen med høy BMI, så øker sannsynligheten for dårlig sædkvalitet i takt med vekta. Studien er basert på resultater fra 166 menn med alt fra 18 til 60 i BMI.

#6 Unngå stress

Hvis stressnivået blir høyt nok, vil du rett og slett stoppe eggløsningen. Forklaringen på hva som skjer i en stressa kvinnekropp starter i et lite organ som ligger på undersiden av hjernen vår, nemlig hypofysen. Kvinner er i en konstant månedlig runddans av hormoner hvor eggløsningen er det biologiske høydepunktet. Og ansvaret for eggløsningen er det den lille hypofysen som har. Hypofysen kommuniserer med eggstokkene ved å sende hormoner dit via blodet. Først hormoner som modner egget, og siden hormoner som setter i gang eggløsningen. Men når vi er stresset frigjøres det også ulike hormoner i hjernen, og det er da den månedlige hormonsyklusen kan gå i krøll.

#7 Prøv å gi opp gluten

En fersk Columbia University studie tyder på at 6% av kvinner med uforklarlig infertilitet har cøliaki. De produserer antistoffer som kan forstyrre utviklingen av morkaken. Etter at kvinnene gikk på en glutenfri diett, var de i stand til å bli gravid innen et år.

#8 Oppmuntre ham til å gå ned i vekt

Menn som er overvektige eller overvektige er mer sannsynlig å ha et lavere antall og konsentrasjon av totale antall sædceller ifølge en studie fra 2013. Dårlig eller feil kosthold kan føre til overvekt. En amerikansk undersøkelse publisert i forskningsmagasinet New Scientist viste at arvestoffet i spermie ble dårligere etter hvert som mannens BMI (Body Mass Index) økte. Slik ble sædkvaliteten dårligere. Man tror deler av årsaken kan ligge i en forhøyet testikkeltemperatur på grunn av mye fett i skrittområdet.

#9 Slutt å røyke

Røyking fører til lavere sædkvalitet, og derfor anbefales det å slutte å røyke hvis du prøver å bli gravid. Med andre ord, røyking gir dårligere sædkvalitet. Undersøkelser viser at røyking fører til reduksjon i antallet spermier, spermienes bevegelighet blir svekket og man får en større andel spermier med unormal form. I Tyskland har forskere studert resultatene av assistert befruktning hvor en del av mennene i undersøkelsen var røykere, og en del var ikke-røykere. Alle kvinnene var ikke-røykere. Ved ISCI (Intra Cytoplastic Sperm Injection) resulterte 38 % av forsøkene med sæd fra ikke-røykerne i svangerskap, mot bare 22 % av røykerne. Røyking virker inn på oksygentilførselen til vevene og fører dermed til redusert energi til spermiene som skal klare ”svømmeturen” opp til egget.

#10 Bruk av mobiltelefon

Menn som har telefonen i beltet eller i bukselommen har lavere sædkvalitet. I en undersøkelse viste resultatene viste at gruppen som brukte mobiltelefonen hyppig hadde 30 prosent mindre spermier enn kontrollgruppen som ikke brukte mobiltelefon. Det var dem som hadde mobiltelefonen i bukselommen eller i beltefutteral som var mest utsatt. Norske forskere mener resultatene må tas på alvor, og i England skal det foretas en stor undersøkelse for å sjekke resultatene av undersøkelsen. Foreløpig viser imidlertid ulike undersøkelser sprikende resultater, slik at noen endelig konklusjon ikke kan trekkes sikkert.

#11 Hjelpemidler som øker sjansen for å bli gravid

Det finnes gode nøyaktige hjelpemidler som øker sjansen for å bli gravid, og anbefales for alle som ønsker å bli gravid.

Ladycomp babyLadycomp Baby er sannsynligvis verdens fineste og beste hjelpemiddel når du vil bli gravid. Den avløser den tidligere Babycomp og er genial også som 99,3% sikker prevensjon når det er aktuelt. Du har alt i ett og du trenger ingen eggløsnings- eller graviditetstester. I kalenderen ser du fort når de neste 6 eggløsninger forventes. Ladycomp Baby forutsier neste eggløsning med høy nøyaktighet allerede fra dag 2 i syklusen og gir deg samtidig tilhørende termin, bekrefter deretter eggløsning, markerer om samleie(r) har klaffet tidsmessig med denne og viser eventuell graviditet og termin. Du har full kontroll og kan til enhver tid se tempraturdata i displayet. Disse vises for de siste 12 mnd i kalenderform eller som kurve med markerte, bekreftede eggløsninger. Prisen tilsvarer ca 10 måneders forbruk av eggløsnings- og graviditetstester, men med den fordel at du har alle data lagret i Ladycomp Baby. Les mer om Ladycomp Baby