Hvorfor jeg sluttet å bruke p-piller og begynte å lytte til kroppen min

Jeg hadde gått av og på p-piller i 10 år. Eller, for å si det på en annen måte: i over 10.000 timer. Teoretisk sett, hvis du tror på Malcolm Gladwells “10.000 timers regel”, skulle jeg ha vært en ekspert på hvordan prevensjon påvirket kroppen min.


Som mange andre kvinner i 30 årene, var jeg ikke klar for å bli gravid. Jeg hadde nylig startet egen virksomhet med alt det krever. Jeg hadde følgelig behov for å balansere karrieren min, trene, spise sunt, og å sette av tid til min kjære, så p-pillen virket som det beste alternativet. Det ga meg en ting mindre å bekymre meg over hver måned.
Likevel var ikke det et enkelt valg å gå på p-piller. Jeg bruke P-piller som prevensjon i 20-årene, og hadde slitt med mange av de ubehagelige bivirkningene, vektøkning, humørsvingninger, angst, og mangel på energi. Beslutningen om å fortsette med P-pilller var noe min partner og jeg måtte jobbe med, fordi bivirkningene av pillen hadde påvirket forholdet vårt. Vi hadde da vært sammen i fem år, og han hadde måttet forholde seg til mine uforutsigbare humørsvingninger. Han sa jeg var som en Ferrari: en vakker ting når den kjører godt, men når den bryter sammen er den vanskelig å fikse.

Da jeg fylte 30 år, bestemte jeg meg for å ta en pause fra p-pillene, og bruke en naturlige metode. Det føltes som en tåke hadde blitt løftet vekk fra meg, og til slutt begynte jeg å opptre som mitt normale jeg igjen. Så, i fjor sommer fikk jeg diagnostisert en ovarialcyste. Min gynekolog foreslo at jeg skulle behandle det hormonelt, håpet var at den ville krympe, og at kirurgi ikke ville være nødvendig. Rådet fra legen var å gå tilbake på pillen i seks måneder, så det gjorde jeg.

Fordi jeg var så fokusert på jobb, hadde jeg ikke merket at symptomene kom snikende inn på meg. Mitt syn ble uklart, og jeg begynte å se små hvite prikker som danset foran øynene mine, og som deretter gikk over til sterk migrene. Jeg bare børstet dette av som en av de mange yrkesskadene ved å drive egen bedrift, og et resultat av for mye tid foran dataskjermen. På den tiden ble jeg ofte sittende 12 timer i døgnet foran Pc-en.

Jeg prøvde å jobbe meg gjennom tåkesyn ved å vippe hodet mitt sidelengs for å se gjennom de hvite prikkene mens jeg skrev. For et par uker, så det ut til å gjøre jobben. Men migreneanfallene økte raskt i frekvens, og begynte å bremse min produktivitet. Jeg ble svimmel, og måtte legge meg i fullstendig stillhet på soverommet og legge våte håndklær på hodet. Da jeg våknet var migrenen som regel borte, og jeg kunne komme tilbake til jobb igjen. Men en dag forsvant ikke symptomene. Irritert, gikk jeg for å få migrene-medisiner.

Da jeg beskrev symptomene for legen, ble han synlig blek. Han spurte om jeg brukte p-piller som prevensjon. Da jeg bekreftet ja, sa han at østrogenet i p-pillen skapte hormonelle svingninger som ga meg auditiv migrene, og jeg hadde en svært høy risiko for å få dødelig slag hvis jeg ikke sluttet å ta pillene umiddelbart. Denne type migrene mer enn fordoblet min risiko for å få slag, som ville bli forårsaket av blokkering i en blodåre. Jeg hadde aldri hørt noe om dette før og ble sjokkert.

Dette kunne ha kostet meg livet. I ettertid forstod jeg at humørsvingningene, angst, og mangel på energi alle var tegn på at pillen var gift for kroppen min. Dessverre forsto jeg ikke hvor alvorlig det var før det nesten var for sent. Jeg sluttet med p-pillen samme dag, og gikk over til et hormonfritt alternativ. Migrenen forsvant og synet gikk tilbake til normalen med en gang. Jeg skal få fjernet ovarialcysten, og velger nå også en naturlig prevensjonsmetode. Etter denne erfaringen, er det uaktuelt «å pumpe» syntetiske hormoner inn i kroppen min igjen. Jeg har aldri følt meg sunnere, og er nå fylt med masse energi. Det mest interesante jeg lærte av dette er at kroppen min snakker stadig til meg, og det er min jobb å lytte.

Mitt råd er enkelt: Den beste måten å beskytte seg selv, er å lytte nøye til hva kroppen forteller og ta hensyn til dette. Det finnes flere typer hormonfrie prevensjonsmidler, les deg opp på alternativene. Det endret livet mitt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.