Picomed

Picomed as er en forholdsvis liten bedrift lokalisert på Brokelandsheia i nærheten av Risør, i Gjerstad kommune. Den ble etablert i 1991, og hovedfokus har vært omgivelseskontroll (fjernkontroll av dører, vinduer, lys osv. red.anm.).

Picomed utvidet sitt tilbud i 2006 til også å omfatte spisehjelpemidler og drikkehjelpemidler. Armstøtten som er omtalt i artikkelen om Markus, er utviklet og produsert i Holland av bedriften Focal Revalidatietechniek. Vi snakker ved vårt besøk med Bjørnar Gjerde i markedsavdelingen. Han snakker varmt om armstøtten som betegnes som en dynamisk armstøtte. Etter å ha truffet Markus skjønner vi hvorfor. I tillegg til armstøtten, som altså er avhengig av litt muskelfunksjon, leveres også en annen type spisehjelpemiddel. Det er en robot som styres av en styrepinne, som kan plasseres ved kne, hode eller andre steder hvor brukeren har mulighet til å betjene den. Den kan da følge en programmert sekvens som gir brukeren mulighet til å få en større grad av selvhjulpenhet.

Vi i Ergostart oppfatter en viss frustrasjon hos Bjørnar, over litt sendrektighet i systemet som skal behandle søknader. Leveringstiden på en slik armstøtte er ca. 6 uker, men den totale leveringstiden, inkludert tilpasning, søknadsbehandling osv. vil i de fleste tilfeller flerdobles. Man skjønner jo at søknader må behandles individuelt, og at en viss tid vil gå med til dette, men Bjørnar sier at det i blant kan føles vanskelig når man har møtt et menneske som har et stort ønske om å få spise potetgull ved egen hjelp til lørdagsfilmen. Han har hjelpemiddelet og
vet at det vil oppfylle ønsket og behovet til denne personen, men søknaden ligger kanskje inne til behandling. I verste fall har kanskje kommunen valgt å ikke ta inn dette hjelpemiddelet i det hele tatt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.