Koronavirus og gravid

Koronavirus og gravid

Er du gravid, og er beskymret for koronavirus? Å være under lockdown midt i en global pandemi er stressende nok, så forestill deg den ekstra byrden av å være gravid. Forskere begynner først å forstå hvordan COVID-19 kan påvirke gravide og deres ufødte babyer, og mens verden fokuserer på å beskytte eldre og andre utsatte grupper, kan gravide bli oversett. Alt du trenger vite om koronavirus og graviditet.

Immunsystemet under graviditet blir mindre aggressivt for ikke å angripe babyen som vokser inne i moren. Dette gjør moren mer utsatt for virusinfeksjoner. På samme måte reduseres størrelsen på brysthulen under graviditet, slik at lungene får mindre plass å jobbe på grunn av press fra den voksende livmoren. Dette er grunnen til at gravide ofte opplever pustevansker, spesielt de siste tre månedene av svangerskapet. Det kan også gjøre COVID-19 mer alvorlig.

COVID-19 er ikke den første virusinfeksjonen som påvirker gravide

Vi vet fra tidligere koronavirusinfeksjoner at gravide var særlig utsatt. Selv om tidlige rapporter om roman coronavirus fra Kina ikke indikerte noen årsak til alarm, har forskere vært på vakt for å ikke hoppe til noen konklusjoner før flere data har blitt tilgjengelig.

For å se hvilken reell virkning COVID-19 ( koronavirus ) hadde på gravide, måtte alle tilgjengelige data samles og analyseres. Disse mødrene led ofte av de klassiske symptomene på COVID-19: feber og en tørr, vedvarende hoste. Men ikke alle kvinnene viste symptomer, mens noen bare viste en eller to.

De fleste av disse mødrene var i tredje trimester og krevde sykehusopphold med medisinsk behandling, men bare en håndfull trengte behandling på en intensivavdeling, og ingen dødsfall ble rapportert. Imidlertid var fortidlig fødsel vanlig, og selv om vaginal fødsel var mulig, fikk mer enn 91% av mødrene babyene sine levert ved keisersnitt. Årsaken til dette var ofte uklar, men noen forskere siterte at det var mulig den ufødte babyen var i fare for å lide av mangel på oksygen.

Kvinner med høyrisiko graviditeter er mer koronavirus utsatt

En rekke faktorer kan komplisere graviditet – inkludert overvekt, høyt blodtrykk og diabetes. Vi fant at det er økende bevis som tyder på at kvinner med allerede høyrisiko graviditeter hadde mer alvorlige koronavirus infeksjoner. Det var ingen bevis for at mødre smittet fosteret deres med COVID-19.

Leger kan undersøke babyen etter fødselen for å finne ut om den har blitt smittet – enten ved å ta prøver fra nesen eller halsen eller ved å se etter antistoffer mot COVID-19 i babyens blod. Av cirka 110 kjente tilfeller er det bare rapportert at to babyer som er positive til COVID-19 fra en vattpinne i nesen eller halsen. Begge disse babyene ble født ved keisersnitt og hadde ikke hud-til-hud-kontakt med moren, noe som gjør infeksjon etter fødselen usannsynlig, men ikke umulig.

Det er ingen bevis for at koronaviruset i seg selv kan føre til fødselsskader, spontanabort eller andre problemer.

Kan jeg amme babyen min hvis jeg har koronavirus?

Forskere har testet morsmelken til kvinner med koronavirus. Prøvene hadde ingen virus. Det betyr ikke at du ikke kan gi viruset videre gjennom hoste eller nysing mens du ammer. Det tryggeste alternativet kan være å pumpe og få noen som ikke er smittet, mate babyen din. Hvis du virkelig vil amme babyen din selv, vasker du hendene før du ammer, og vurder å bruke ansiktsmaske. Ta de samme forholdsreglene mens du tapper melken på flaske. For mer info om hvordan forhindre koronavirus ved fodsel, sjekk Legeforeningens veiledning: Koronavirus ved svangerskap og fødsel

Forholdsregler hvis du er gravid

For å forebygge smitte bør du følge samme råd som befolkningen for øvrig, slik som god håndhygiene og begrense kontakt med andre utenom familien. Det er viktig at du holder deg hjemme, og holder deg unna store folkemengder hvor du er i risiko for å bli smittet.

Ting å gjøre innendørs i disse kornatider

I tillegg til å trene litt selv på egenhånd er flere ting du kan gjøre. Hva med å fullføre et puslespill, se gode filmer, og lage en huskeliste for hva du trenger gjøre innen fødsel. Er du klar for litt fart og spenning har Nyecasino2020.com en oversikt over gode spill.

Det viktigste er å ta vare på seg selv og familien. Ring eller send en melding til en venn du ikke har snakket med på en stund. Vis at du bryr deg, og gjør det du kan for å hjelpe andre. Da vil tiden fly, og du og barnet vil være i fin form frem til fødsel.