Er sammenligningssidene et av nettets aller beste hjelpemiddel?

Digitaliseringen har gjort en rekke ting mye enklere for oss mennesker i dag enn tidligere. Alt fra underholdning til kunnskap kan konsumeres effektivt digitalt, og vi kan dessuten gjøre alt fra å kommunisere med hverandre til å utføre hverdagslige ærender på nett. Ett av problemene med digitaliseringen, og at vi har flyttet store deler av våre liv online, er at det iblant kan bli for mye av det gode. All informasjonen og alle mulighetene som ligger fremfor oss på nettet gjør at det blir vanskelig å se skogen for bare trær.

Med det i tankene er det ikke overraskende at sammenligningssider på nett har blitt mer og mer populære de siste årene – og under mange omstendigheter er de rent nødvendige som hjelpemidler når vi skal fatte en beslutning.

Fra prissammenligninger til livsavgjørende beslutninger

Sammenligningssidene har bidratt med å lede oss i riktig retning i den store, uoversiktlige jungelen av alternativer på nett. Er du for eksempel innforstått med spillmarkedet, så har du sikkert kunnskap om at du kan finne seriøse og bra odds på spillsider som Guts, men om du utforsker markedet for første gang, så er det nesten helt umulig å vite hvilke sider som duger uten noen hjelpemidler. Og det er akkurat der sammenligningssidene kommer inn i bildet.

Hjemmesider, som sammenligner saker og ting for konsumenter, er knapt et nytt fenomen – slike sider har eksistert nesten like lenge som nettet selv. Sider, som sammenligner priser på produkter, har eksempelvis vært veldig populære på nettet i mange år, men det er egentlig først i den senere tid at du kan finne lignende sider for i prinsippet hvilket som helst område.

I dag kan du finne sammenligningssider for alt fra det mest trivielle, til sider som hjelper deg med ekstremt store beslutninger, som for eksempel hvilket boliglån du bør søke om eller lignende.

Nesten et must for å finne riktige sider på visse markeder

Spillmarkedet er et meget godt eksempel å bruke når man skal belyse hvor viktig sammenligningssider er. Det er nemlig et hardt konkurransepreget marked, der aktører kommer og går i rasende fart. Skal du fatte et velbegrunnet valg når det kommer til en spillside, må du nesten ta i bruk en sammenligningsside for å kunne være sikker på at det blir helt rett.

Lignende eksempler finnes også innenfor handel og i sammenheng med lån osv. Skal du gjøre all research på egen hånd, må du nesten ta flere timer eller dager til hjelp for å få en like tydelig oversikt som det sammenligningssider kan gi deg på et par sekunder.

Kan det bli for mange sider som vil hjelpe?

Sammenligningssider har eksplodert i antall de seneste årene, og dette kan vise seg å bli et problem. Det er ganske ironisk at det kan bli vanskelig å bestemme hvilken aktør man skal la veilede en.

Hvis vi igjen løfter frem spillmarkedet som eksempel, så finnes det en rekke ulike sammenligningssider å anvende – ofte flere enn hva det faktisk finnes spillsider å velge mellom. Hvordan vet man da om man bruker en seriøs sammenligningsside, og som faktisk gir gode veiledninger?

Det finnes dessverre ikke et svar på hvordan man unngår useriøse sammenligningssider, men forsøk å holde et øye med tegnene på at sidene er upartiske. Positive kundeomtaler, sertifikater, godkjennelser fra myndighetene og samarbeid med seriøse tredjeparter kan til eksempel være tegn på at du har å gjøre med en legitim side.