Nå kan du styre PCen med stemmen

Nå har det kommet et hjelpemiddel for deg som synes det er vanskelig å bruke mus og tastatur. Det er en boks som gjør det mulig å styre PCen med stemmen. Hjelpemiddelet heter Vomote, og lar deg gjøre alle vanlige kommandoer i Windows med å snakke.

En sekretær som styrer PCen for deg
Vomote er det første av sitt slag i Norge, og representerer en nyvinning innen norsk taleteknologi. Løsningen er basert på undersøkelser blant funksjonshemmede om hva de selv synes ville gjøre det lettere for dem å bruke PC. Vomote er en boks du kobler til PCen ved hjelp av en USB-kabel, akkurat som en iPod. Når du sier en komando, blir den utført av PCen. Du kan blant annet:

• Styre musen og klikke
• Åpne og hoppe raskt mellom programmer, for eksempel si ”åpne word”
• Formatere og redigere tekst, for eksempel si ”velg font times new roman”
• Opprette, sende og slette e-post, for eksempel si ”lag ny epost”.

Personer med kroniske smerter, synshemning eller bevegelseshemning vil ha stor nytte av hjelpemiddelet. Mus og tastatur vil brukes mindre hyppig. Kan du snakke, kan du avlaste muskler og ledd og likevel få oppgavene gjort minst like raskt som ellers. Vomote skal hjelpe deg å fungere bedre i utdannelse og jobb, eller bli mindre utslitt av den jobben du har.

Trykk på bildet under for å se video om Vomote i bruk.


Vomote er godkjent som hjelpemiddel, med hjelpemiddelnr. 163234 og eget hjelpemiddelnr. for mikrofon. Vil du ha mer informasjon kan du ta kontakt med hjelpemiddelsentralen, eller gå til www.vomote.no

Leave a Reply

Your email address will not be published.