Hva er det morsomste du kan gjøre på nett?

I dag foregår en stor del av livene våre digitalt, og noen vil sikkert strekke det så langt som å si at alt vi gjør egentlig foregår på Internett. Det er viktig å ikke glemme alle gleder som du bare kan oppleve i den virkelige verden oppi alt dette. Husk for eksempel at den norske naturen eller en god matopplevelse faktisk ikke er mulig å gjenskape helt på nett enda.

På andre områder har transformasjonen fra fysiske og analoge opplevelser gitt en fantastisk merverdi. Det er vel ingen som vil tilbake for å leie VHS-kassetter i videosjappa på hjørnet? Eller å fylle ut tippekuponger på papir med blyant, istedenfor å kunne velge og vrake blant digitale odds hos Betsafe Odds? Det gamle ordtaket om at alt var bedre før stemmer definitivt ikke i forhold til disse eksemplene.

Nettet åpner nye muligheter for morsom læring og nye møter

I dag finnes det gode hjelpemidler slik at de aller fleste har mulighet å være ute en vakker vinterdag. Noen eksempler er spesialtilpassede ski eller varmehjelpemidler som gjør det mulig å være ut også for de som for eksempel har nedsatt blodsirkulasjon. Det er flotte eksempel på hvordan selv små tiltak for å legge til rette for inkludering kan bety mye.

På nett skjer noe av det samme i forhold til læring og kontakt mellom mennesker. Nå er det kanskje noen som stiller spørsmål ved om det å lære noe på nett virkelig kvalifiserer seg til kategorien «det mest morsomme du kan gjøre på nett»? Det er selvfølgelig lov å ha ulike meninger om det, men å for eksempel lære seg et nytt språk eller en helt ny ferdighet kan være fantastisk morsomt. I tillegg kommer du helt garantert å sitte igjen med en god følelse, når hørte du sist noen som angret på å ha lært noe?

Husk å le minst en gang om dagen

Det er lett å miste grepet om tiden når du har det morsomt på nett. I noen apper og tjenester, som for eksempel YouTube, er det faktisk mulig å sjekke hvor mye tid du har brukt i appen. Det kan kanskje bli en litt skummel oppvåkning for noen og det skal ikke legges skjul på at mange apper nesten manipulerer brukerne til å fortsette å se på videoer eller annen underholdning. Men når det er sagt, det er utrolig sunt å le og det finnes mye morsomt på nett.
Katte-videoer har nesten blitt et skjellsord i forhold til innhold på nett som bare er bortkastet tid. Likevel kan til og med denne type enkel underholdning ha sin sjarm. Å få koble ut hverdagen i noen minutter og le av noe, kanskje til og med le av seg selv som ler av noe så tåpelig, kan være befriende. Bare det å le, uansett hva årsaken er, gjør at du blir i bedre humør og ser lysere på livet.

Spill på nett – alt fra ferdighetsspill og pengespill til e-sport

Helt siden Internett sin spede begynnelse har mennesker spilt med hverandre i en eller annen form. I starten handlet det om enkle tekstbaserte spill, men det var likevel en måte å møte andre mennesker på for å oppleve noe helt nytt. Denne tradisjonen er ført videre helt frem til de spillene vi kjenner i dag. World of Warcraft handler for eksempel i stor grad om det samme, men selvfølgelig i en helt annen skala og med helt andre tekniske ressurser. Det er særlig samholdet og samarbeidet som trekker spillere til denne kategorien spill, og det er flotte verdier.
E-sport er også noe som alt flere engasjerer seg i, enten som utøvere eller tilskuere. Igjen henter dette miljøet mange av de klassiske verdiene som samarbeid og samhold fra mer tradisjonelle idretter.

E-sport åpner også opp helt nye karriereveier og drømmer for spillere som kanskje foretrekker Fortnite foran å løpe rundt på en fotballbane. Også ulike former for pengespill har blomstret på nett og nå finnes alt fra skrapelodd og bingo til live kasinospill lett tilgjengelig på nett.

Akkurat dette med tilgjengeligheten er det noen som er skeptiske til, men samtidig kan det faktisk gjøre ting lettere å kontrollere sammenlignet med hvordan situasjonen var for noen år siden – med en spilleautomat i hver dagligvarebutikk. Det finnes mange muligheter å både spille helt uten innsats eller med svært lave innsatser, så det å spille på rulett eller spillautomater på nett trenger definitivt ikke være noen dyr hobby.

Hold kontakten med nære og kjære på nett

Det som går igjen som en rød tråd når det gjelder både læring, underholdning og spill, det er at det er sosiale aktiviteter som du kan gjøre sammen med andre. Mange læringsplattformer har sosiale funksjoner, YouTube og tilsvarende har selvfølgelig kommentarfunksjoner og alle tenkelige typer spill handler nå også i alt større grad om å faktisk være sammen med andre mennesker.

Kanskje er det faktisk dette som er det morsomste, og viktigste, du kan gjøre på nett? Å faktisk være sosial med andre mennesker og oppleve ting sammen. Det kan handle om mennesker som du allerede kjenner fra det virkelige liv, eller noen som du ellers ikke hadde hatt noen mulighet å møte. Den fysiske verden setter tross alt relativt strikte grenser for hvem du kan møte, på Internett er det bokstavelig talt en hel verden av mennesker som møtes.
Noen av de mer klassiske sosiale aktivitetene på nett handler på en eller annen måte snakke sammen med nære og kjære. I den forbindelse spiller det egentlig ikke noen rolle om denne kommunikasjonen skjer via tekst, tale eller video.

Det viktige er at vi kommuniserer med andre mennesker. For mennesker som kanskje opplever å være alene i den virkelige verden, kan det at en familiemedlem eller venn tar kontakt være det som redder dagen. Det trenger ikke å være mye, kanskje bare en melding på Messenger eller en kjapp Skype-samtale? Men kanskje er de få minuttene det tar faktisk de viktigste minuttene i løpet av dagen, og samtidig det mest fornøyelige du kan gjøre på nett.