En perfekt vinterdag

En perfekt vinterdag

Er du glad i vinteren? Den perfekte vinterdagen er kanskje en god tur i skiløypa eller en tur i akebakken sammen med barna. Det glitrer av frost i snøen, og kulda river godt i kinnet i den klare lufta. Nå nærmer den kalde tiden seg, og når gradestokken viser langt under null er det viktig for alle å holde seg varm.

Hold deg varm i kulda

Solen skinner over de snødekte trærne, og snøen knitrer for hvert tak du tar i løypa. Trærne henger tunge av snø, og minstemann sover godt inntullet i pulken. Med den obligatoriske appelsinen og sjokoladen i sekken, ligger dette an til å bli en eventyrlig dag.

For dem som er i bevegelse er det lett å glemme at det er fort gjort å få frosten i seg når man tar seg en rast etter en svett økt i løypa. Ofte er de voksne veldig flinke til å kle på barna godt, mens de er like flinke til å glemme seg selv. Har du ansvar for andre, er det like viktig å passe på seg selv – ellers er man heller ikke i stand til å ta vare på andre.

Ull mot kroppen

Det er lurt å begynne med gode plagg innerst mot kroppen, og med ull innerst holder både små og store seg varme. Ull er et naturprodukt som holder på varmen uansett aktivitetsnivå samtidig som det absorberer svette. Hvis du har dårlige minner om tykt og kløende ullundertøy fra barndommen, kan du ta det helt med ro. Dagens ullundertøy er nemlig så å si klø-fritt, og like tynt og lett som syntetfiber – ikke kleber det mot kroppen heller.

Varmehjelpemidler

I likhet med den lille i pulken, kan det også være andre som ikke opprettholder eller regulerer varmen like godt selv. Det kan være på grunn av nedsatt førlighet, hjerte- og karsykdommer, revmatisme, eller andre årsaker. Da kan det være til stor hjelp å bruke varmehjelpemidler som for eksempel votter, sokker eller såler med innlagte varmeelementer. På den måten blir skiløypa eller akebakken tilgjengelig også for dem som sliter med dette.

Lettvint og greit

Når du kommer hjem fra timer ute i kulda, er det bare å henge opp ulltøyet til tørk. Selv om plaggene kan være nokså svette etter en dag med baksing i snøen, er det ikke nødvendig å vaske dem etter hver gang du har brukt dem. Ull inneholder nemlig lanolin, som er bakteriehemmende og dermed tar knekken på den verste svettelukten. Og mens klærne tørker – hva er vel bedre enn en kopp med rykende varm sjokolade for litt varme også innvortes? Nå kan du med god samvittighet synke ned i sofaen og få siste sportsnyhet eller sjekke langoddsen mens du selv samler krefter til en ny dag ute i den friske vinterlufta – uten å fryse!