Hvorfor må hjelpemidler være stygge?

Det er greit at hjelpemidler skal være funksjonelle, men de som er avhengige av dem har vel også estetisk sans? Som mange andre funksjonshemmede har også jeg veldig mange hjelpemidler. Men jeg er også ungdom. Og ungdom er opptatt av hvordan ting ser ut. Hvorfor må hjelpemidler være stygge?

Klærne du går i, hvilken plakatdu har på rommet eller for eksempel hvilke sko du har. Tingene sier noe om hvem du er – eller kanskje ønsker å være. «Image» er viktig og for å få det til må man ha noe å velge i. Det er slettes ikke tilfelle får meg. Jeg velger jo ikke, men blir tildelt. Andre bestemmer hva jeg skal sitte i, ligge i eller spise med. Det er lite «kult» når du må bruke babykopp på pizzakveld med gutta.

Det fins jo ingen tøffe lette plastkopper jeg kan klare å holde. Eller se for deg denne situasjonen: Jeg har besøk
hjemme i min leilighet. Kompisen skal på do. Når han kommer inn der, ser det ut som et hvilket som helst bad – på en institusjon. Ikke for det, vi har prøvd å lage innredning, dempet lys og fine speil. Men inntrykket domineres av den svære stygge stellebenken, de klumpete og store medisinske hjelpemidlene mine. Og senga mi ligner mistenkelig på en sykehusseng. Hvorfor må det være slik?

Designerspirer
Jeg vet at jeg trenger disse hjelpemidlene og er ikke flau over dem. Men jeg syns de godt kunne se litt bedre ut. Det er viktig at de at skal fungere. Greit nok. Men når det er gjort – kan ikke noen andre med peiling på utseende
ta en «oppshining». Det hadde vært en jobb for noen designerspirer kanskje? Eller koster det for mye penger å tenke at det skal være pent – eller er det ikke så nøye med oss som er avhengige av hjelpemidlene? Jeg tror at de som lager hjelpemidler fortsatt lager de for folk på institusjon. De glir rett inn på et sykehus eller sykehjem. Men hallo; det er jo sånn at mange av oss som bruker hjelpemiddel bor hjemme.

Å velge min stil
Tenk om mine hjelpemidler kunne hatt «min stil» som jeg selv valgte. En stil jeg likte og som fikk meg til å føle meg bra. Det er i grunnen ikke annerledes enn hva folk flest gjør når de kjøper seg noen møbler til huset. Kona til statsministeren mener at det er for mange som velger stoler designet av Arne Jacobsen. Jeg skulle mer enn gjerne ha valgt en designerstol.

Leave a Reply

Your email address will not be published.