Rullestolcurling – idretten for alle

Vi møter rullestolcurlinglaget «Minus Validos» i ishallen Lerkendal i Trondheim. Praten går, og latteren sitter løst. Stemningen er god, og ved første øyekast kan det være vanskelig å skjønne at dette er seriøse toppidrettsutøvere med Paralympics- og VM-deltakelse bak seg.

Rullestolcurling er en av de yngste idrettene i Norge. De startet opp for fire, fem år siden, hvor aktive fra Trondheim Curlingklubb utgjorde det første landslaget. Etter hvert har det kommet til flere spillere og lag. Nå er det to – tre klubber som har rullestolcurlinglag, men det er også mulig å trene curling sammen med andre «vanlige» lag. Den eneste forskjellen fra vanlig curling, er at deltakerne sitter i rullestol og ikke «koster» steinene av gårde.

Rullestolcurling en artig idrett
– Det som er morsomt med rullestolcurling, er at det er lett å mestre, sier Lene. –Man lærer det grunnleggende ganske fort, og da kan man være med og føle gleden ved å spille! For å bli skikkelig god og kunne spille på internasjonalt nivå, må man selvfølgelig trene en del. Men det som er grunnlegende, lærer man lett.
– Alle kan delta, sier Geir Arne. Dette er idretten for alle aldre. Det finnes deltakere fra ungdom til senior. Det stilles få krav til funksjonsnivå. Du må sitte i rullestol, og være sterk nok til å sende steinen av gårde.
– Men det er ikke så veldig tungt, skyter Trine inn
– vi bruker en stang, extender, som vi fester på steinen, og den gjør at du ikke trenger å være så veldig sterk for å få det til. Utover extenderen trenger man ikke noe spesialutstyr, og det er litt deilig. Det er bare å kle på seg varme klær og komme seg til ishallen.

Trine og Anne Mette stiller seg opp for å sende en stein. Trine foran, med extenderen mot steinen, Anne Mette sitter i rulleststolen bak, og holder i stolen til Trine, slik at denne ikke skal skli. Idet Trine dytter i extenderen, skyter steinen fart mot boet, og spenningen stiger. Klarer hun å få den perfekt på plass? Det gjør hun, den går inn i boet, og klinker borti motstanderens stein.

Konkurrerer mot ordinære lag
– Det fine med curling er at du kan trene og konkurrere med andre lag som ikke er rullestol-lag. Siden det ikke er så mange rene rullestolcurlinglag i landet, er det fint å få kamptrening mot andre lag også, sier Geir Arne. «Los Invalidos» konkurrerer med andre «vanlige» curlinglag, og leder for tiden firmaserien i Trøndelag. De har også deltatt i ordinær NM og gjort det veldig bra.
– Siden vi ikke koster når vi kaster steinene, så har vi en «gentlemans-regel» om at de ikke koster for å få våre steiner ut av boet.
– Boet er målområdet, skyter Anne Mette inn.
– Det at vi ikke koster, krever større presisjon av oss når vi skal sende steinen av gårde. Kosting kan endre retningen og farten til steinen, slik at det blir lettere å få den inn i boet. Man kan koste på motstanderens stein, slik at den får ekstra fart og går ut av boet.

Internasjonale konkurranser
Per Einar Johannesen er utviklingskonsulent i Norges idrettsforbund, og han synes det er fantastisk at de har kommet så langt
– Verdens beste landslag på så kort tid! Andre land har holdt på mye lenger enn oss, så prestasjonene til landslaget er imponerende, sier han. Landslaget kan vise til at de har VM- gull og en fjerdeplass i Paralypics på merittlisten. Når man skal delta på konkurranser i utlandet, er det et krav at man skal være rullestolbruker. Med det menes at man enten er helt avhengig av rullestol, eller at man bruker den daglig. I Norge er det ikke så strengt, siden idretten er ny. Internasjonale lag skal være blandet, det vil si at det skal være minst en jente med
på laget. På det norske landslaget er det to jenter og fire gutter. De har deltatt på en rekke internasjonale stevner og hevdet seg bra.
– Vi driver med dette fordi det er gøy, sier Lene
– Det å reise og spille sammen gir oss utrolig mye, både på klubbnivå og landslagsnivå.

Rekruttering
Per Einar forteller at de ønsker å rekruttere flere funksjonshemmede, både til curling og andre idretter. De seks utviklingskonsulentene i Norges Idrettsforbund og Paralympiske komité har som oppgave å bistå alle særforbundene i norsk idrett i forhold til integrering av funksjonshemmede. Det er et stort mangfold, med i alt 56 særforbund for ulike idretter.
– Det burde være en mulighet for de fleste å finne noe som passer for seg. Det er mange funksjonshemmede som burde
vært i aktivitet, og vi oppfordrer funksjonshemmede til å prøve idrett. Ønsker noen å begynne med curling, kan de
ta kontakt med Norges curlingforbund, eller gå via nettet www.curling.no. Her finner man informasjon om klubber som
er aktive i dag. Hovedutfordringen for curling og hockey er at det er få ishaller og at de mangler anlegg for å kunne spre idretten så mye som man ønsker. Selv om det ikke er et rullestolcurlinglag der du bor, kan du trene med et ordinært lag, understreker Per Einar.
– Det er mulig for laget å søke om utstyrsmidler fra Norges idrettsforbund til extenderen. Trenger dere hjelp til å komme i gang, kan curlingkretsen eller utviklingskonsulenten hjelpe.
– Har du lyst til å få mer informasjon om ulike idretter, kan du fra 2008 klikke deg inn på www.idrett.no Der ligger det en link hvor det står funksjonshemmede, som gir oversikt over ulike idretter og som har en veiviser frem til aktivitet, avslutter Per Einar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.