På tur med småbarn i Fjellpulken

Vinteren er turtid

Endelig er ventetiden snart over og vinteren her igjen. Vi har allerede begynt å småprate over gjerdet med naboen og diskutere om snøen er her til jul, om den kommer i dryss eller metervis om gangen og om den holder til påske. Ja, nå er vi jo flinke til å prate om været uansett anledning, men vinteren er noe ekstra for de fleste.

For oss nordmenn er vinteren en årstid de fleste av oss ser fram til og som vi benytter oss av i forbindelse med fritid og aktiviteter. Store og små er ute og nyter snøen og alle de gleder den gir oss – enten man går på ski, står på ski, aker, sitter i pulk eller hva det enn måtte være.

Det at man er bevegelseshemmet bør på ingen måte legge begrensninger for å ta del i vinterlige aktiviteter, med
mindre det er andre faktorer med i bildet. Noen har mulighet for å gå og stå på ski ved egen hjelp, andre med litt assistanse, mens noen trenger mer tilpassende hjelpemidler.

Gjennom flere tiår har Fjellpulken sett hvor viktig det er for barn å komme seg ut i naturen i ung alder. Å komme seg ut er akkurat like viktig om man har et barn med en funksjonshemming. Derfor kan det være en god investering å skafe seg en pulk til sitt barn så tidlig som mulig. De barna som tidlig har kjent gledene ved å være ut i lek og aktivitet tar som oftest med seg dette videre og får glede av disse verdiene også senere i livet.

Før alle dere med pulk, og de av dere som har planer om å skaffe det, går i gang med en ny og forhåpentligvis fin vinter så ønsker vi å minne om følgende: Selv om pulk er en fin og trygg måte å bevege seg ute på er det noen ting man skal huske – spesielt med små barn i pulken.

Fjellpulkens pulkvetregler:

1. Barn under 6 måneder bør ikke tas med i pulk.
2. Barn bør ikke tas med i pulk når temperaturen er under – 10 ºC. NB! Husk at i kombinasjon med vind forverres
kuldens efekt betraktelig og at det er kaldest nede ved bakken.
3. Barnets helsetilstand skal være normalt god.
4. Pulkens bevegelser kan gi barnet en form for sjøsyke. Godt tilsyn med barnet er viktig. Start ikke turen rettetter at barnet har spist.
5. Gå over og kontroller pulken hver gang før bruk.
6. Kontroller at sikkerhetsbelter har passe stramt. Armene skal vaere fri men beskytet av pulktrekket.
7. Funksjonshemmede barn har ofe individuelle seteløsninger for å oppnå en egnet sitestilling. Pass på at barnet sitter trygt og godt. Ved usikkerhet rundt egnet sittestilling i pulken, kontakt lokal ergo- eller fysioterapeut.
8. Bruk babypose eller tilsvarende. Barnet skal ha det godt og varmt, men heller ikke for varmt. La barnet komme opp i blant.
9. Selv om vindskjermen gir beskytelse mot sollys så anbefales bruk av solbriller og solkrem.
10. Vis respekt for været og egen kapasitet. Legg ikke ut på for lange turer.
11. Kjør ikke fortere enn at du full kontroll over pulken. Fornuftig bruk gir fine turer for hele familien.

Leave a Reply

Your email address will not be published.