Er det lønnsomt å utvinne Bitcoin?

Mining av Bitcoin kan være lønnsomt hvis du har riktig utstyr og er på et sted med lave strømkostnader. I dette blogginnlegget vil vi gå over lønnsomheten til Bitcoin-mining og svare på spørsmålet: er det verdt det? 

Vi vil også diskutere noen av risikoene forbundet med Bitcoin-mining. For de fleste vil det å se denne nettsiden og trade Bitcoin et bedre alternativ. Hvis du allikevel tenker på å starte en Bitcoin-mining, sørg for å lese dette innlegget først!

Vil vil beskrive hva Bitcoin-mining er, hvor mye du tjener, utstyret du trenger, og risikoene forbundet med det. Om du vurderer å mine Bitcoin, så er dette innlegget for deg. Les videre for å lære om Bitcoin-mining!

Hva er Bitcoin-mining?

Bitcoin-mining er prosessen med å verifisere Bitcoin-transaksjoner og legge dem til Bitcoin-blokkjeden. Minere belønnes med Bitcoin for arbeidet sitt. Jo mer Bitcoin som utvinnes, desto vanskeligere blir det å utvinne Bitcoin. Dette er fordi Bitcoin-nettverket justerer vanskelighetsgraden for mining hver 2016-blokk, eller omtrent annenhver uke.

Hvor mye tjener du?

Blokkbelønningen for utvinning av Bitcoin pleide å være 12,50 BTC. Imidlertid ble dette tallet halvert i mai 2020 til seks BTC. Denne reduksjonen i belønninger vil føre til at minernes lønnsomhet også reduseres. Men selv med halveringen, hvis du har tilgang til billige strømkostnader, kan du kanskje tjene penger ved å utvinne Bitcoin.

Hva slags datakraft er nødvendig?

For å kunne utvinne Bitcoin, trenger du en Bitcoin-miningrigg. Dette består av spesialisert Bitcoin-miningmaskinvare og -programvare. Datakraften som er nødvendig for Bitcoin-mining har økt over tid. I begynnelsen av Bitcoins historie kunne du mine Bitcoin med datamaskinens CPU eller GPU. Nå trenger du imidlertid ASIC-er (applikasjonsspesifikke integrerte kretser) for å kunne utvinne Bitcoin. Disse er dyre og kan koste tusenvis av kroner.

Risiko forbundet med Bitcoin-mining

Selvfølgelig er det også risiko forbundet med Bitcoin-mining. For det første svinger prisen på Bitcoin konstant, noe som betyr at fortjenesten din kan forsvinne over natten hvis prisen stuper. I tillegg krever Bitcoin-mining mye dyrt utstyr, og hvis du ikke er forsiktig, kan du ende opp med å bruke mer på strøm enn du tjener i Bitcoin.

Kan noen stjele din Bitcoin?

Det har vært tilfeller der Bitcoin ble stjålet. For eksempel, i 2014 ble anslagsvis 850 000 Bitcoin stjålet fra Mt. Gox-børsen. Dette førte til at prisen på Bitcoin krasjet og at mange mennesker ikke hadde fått penger.

Handel med Bitcoin kan være et bedre alternativ

Hvis du ønsker å tjene penger på Bitcoin, vil du kanskje vurdere å handle Bitcoin i stedet for å utvinne det. Bitcoin-handel er mindre risikabelt enn Bitcoin-mining, og du kan starte med en mye mindre investering. I tillegg er det mange Bitcoin-handelsplattformer som lar deg handle Bitcoin uten å måtte bekymre deg for den flyktige prisen.

Konklusjon

Så, er det verdt det å utvinne Bitcoin? Det avhenger av en rekke faktorer. Hvis du har tilgang til billig strøm og riktig utstyr, så kan Bitcoin-mining være lønnsomt. Imidlertid er det risiko involvert, så sørg for å gjøre research før du starter en Bitcoin-mining! 

Det beste er nok å trade Bitcoin i stedet. Spesielt med de høye strømprisene i Norge for tiden, er det vanskelig å se for seg at mining kan ha så mye for seg. Muligens er utsiktene bedre i andre land. Trading er uansett mindre risikofylt, i den grad at du ikke trenger å kjøpe inn masse utstyr. 

Takk for at du leste! Vi håper dette innlegget hjalp deg med å svare på spørsmålet ditt. Følg med for mer flott innhold som dette i fremtiden!