Fjellrypa og klesmerket Made to Fit

Fjellrypa – Made To Fit

Fjellrypa ble etablert av Eli Skoland for vel 10 år siden, de omsetter egendesignede fritidsklær og driver systue på Skarnes. Fjellrypa har mottatt kvalifiseringsstøtte på 200.000 kroner fra regionalt forskningsfond Innlandet for å drive forskning i samarbeid med SIFO under tittelen «Made To Fit» og forbereder nå et internasjonalt innovasjons- og forskningsprosjekt. Vektlegger klær for trivsel og integrering.

«Made To Fit»
Hvis man har sett litt på tv serien Uten Grenser på NRK, har man kunnet se hvor mye deltakere som har proteser har slitt med klær som går i stykker. Gründer Eli Skoland har trolig skaffet seg en nisje som kan sikre fremtiden til Fjellrypa, med støtte fra Innovasjon Norge på 175.000 utarbeider hun i disse dager en konkret plan for forretningsområdet. Sammen med designer og modellist Jenny Tinglum, skredderne Andzelica Abramoviene og Wanna Thooptia er hun nå i full gang med utviklingen av prosjektet Made To Fit i nye lokaler i Funnefossgården i Sør-Odal. I dag er det ikke mange sømfaglige miljøer igjen i Norge, og noen ganske få aktører tilbyr ferdige produkter innen bekledning beregnet på personer med ulike funksjonsnedsettelser..

Det var på bygda det skulle bli «business»
I systua i Funnefossgården skreddersys det både klær til kvinner som Liv Tone Lind som deltok i Uten Grenser på NRK, og kunder som ikke har noen spesielle behov men bare ønsker seg noe som er sydd spesielt til dem Glidelåsskifting, reparasjoner og omsøm er det også mulig å få utført. Trafikken har helt klart tatt seg opp siden de nye lokalene ble tatt i bruk. Nå satser Eli Skoland og hennes medarbeidere for fullt på å lage funksjonelle og attraktive klær til funksjonshemmede med spesielle behov. Klærne skal tåle slitasje fra proteser og rullestol, det er spesielle hensyn å ta knyttet til varme/kulde og detaljer som gjør det lettere og ta av og på klær. Valg av riktige materialer er en viktig del av arbeidet med tanke på kvaliteten tekstilene bør ha osv. Det kan se ut som Fjellrypa er i ferd med å ta av….

Funksjonellt og trendy
Eli Skoland er i kontakt med mange handikappede med forskjellige behov for å finne løsninger som er både funksjonelle men også trendy. Alle mennesker har rett til klær som passer dem og ser bra ut, men det er ikke slik det alltid har vært for de som har spesielle behov. Modellisten Jenny finner løsninger som kan fungere, som kan passe handikappede med forskjellige behov. Det er utfordrende arbeid, som også gir mersmak da man har kunder som blir så fornøyd med resultatet og som kommer igjen for flere plagg. Det skapes klær som brukes til både hverdag, fest og for ute- og friluftsliv.

Liv Tone med kjole fra Fjellrypa

«Vi kvinner tenker på alt»
Ved å fokusere på funksjonalitet, estetikk og kvalitet har de funnet en nisje som forhåpentlig sikrer omsetningen fremover. Som gründer gjelder det å være utholdende, Eli ivrer etter å komme videre med å tilpasse klær til funksjonshemmede. Kundens behov, og hvilke aktiviteter som klærne skal brukes til er det viktigste i dette arbeide og derfor er det avgjørende for Eli Skoland å ha en tett dialog med kundene for å imøtekomme deres ønsker og behov. Som team jobber de godt sammen i Fjellrypa systue, alle bidrar med gode ideer, forslag til nye løsninger og sikrer at kundene blir fornøyd og ønsker å komme tilbake.

Se på www.fjellrypa.no for mer info om hva som tilbys, ta også kontakt på telefon 48114107 eller på epost eli.skoland@fjellrypa.no

Leave a Reply

Your email address will not be published.