Fra F-16 fly til hjelpemidler

Håkon Bertelsen jobbet i et yrke med høy status som flymekaniker for F-16 fly. Så valgte han en helt annen retning. I dag selger han hjelpemidler til funksjonshemmede.

Tekst og foto: Randi Nordset

Bertelsen ønsket seg en mer givende jobb, og fikk det som salgssjef ved Permobil AS. Dette svenske selskapet er på mange måter annerledes. De har meget ambisiøse mål, og gründeren av det svenske selskapet, som var idealist og lege, etterlot seg en meget spesiell arv.

Mann på rett hylle
I april i år flyttet de inn i sitt nye bygg på Skjetten i Oslo. Permobils salgsstab består av bare menn, etter sigende myke menn. Det finnes mange myter om menn, blant annet deres manglende evne til omsorgsarbeid. Historien Bertelsen forteller oss, viser noe ganske annet.

– Jeg hadde høy status som flymekaniker på F-16 fly, men det gav meg ingenting, forteller Bertelsen til Ergostart. Han tilføyer at han savnet følelsen av å ha gitt av seg selv etter endt arbeidsdag. Dette fant han i sin nye jobb.

– Når jeg nå kommer hjem fra jobb en fredag, kan ha jeg ha med meg tanker om lille ”Erik” på fire, som strålte av glede da han fikk kjøre sin første rullestol. Og ”Olga” på femti som endelig ble mobil igjen, etter å ha vært isolert i en årrekke, smiler han. Han levner liten tvil om gleden han finner i denne jobben.

Bransjen for myke menn
Hele salgsstaben består av menn. Alle brukere får hjemmebesøk for å kunne få spesialtilpasset sin rullestol. Når nødvendige tilpasninger er registrert, tar smia i bedriftens lokaler over.

– Alle deler på en rullestol kan tilpasses individuelt. Nakkestøtter, styringsmekanismer, seter og fotstøtter. Her snakker vi om tilpasninger på millimeteren. Likevel blir alt bygget med mulighet for justeringer, forklarer Bertelsen under omvisningen på Skjetten. Hele tiden skinner det gjennom at alle er genuint opptatt av det beste for brukerne.

– Det er kanskje litt spesielt at vi bare har menn i salgsstaben vår, smiler han, og legger smilende til på sine kollegers vegne, at her er det snakk om myke menn.

– De er veldig opptatt av at brukerne skal føle seg ivaretatt, og brukerne selv kommer ofte med forslag til løsninger. Folka våre kan ta mange hjemmebesøk før alle detaljer er på plass; det er med tydelig stolthet han presenterer sin stab.

Litt om gründeren

– Dr. Per Uddén var en meget spesiell mann på mange måter. Det som drev ham framover var en kombinasjon av en uendelig nysgjerrighet, lysten til å tenke ut og å gjøre noe nytt. Eller som han pleide å si: ”Jeg kan ikke skille mellom vanlige og uvanlige ideer.

Ideer hadde Per Uddén i overflod, og han nølte ikke med å teste dem ut. Permobilen er selvfølgelig det mest kjente barnet hans. Men noe som kanskje er mindre kjent, er at han også var far til det første moderne og smidige damebindet.

– Per Uddén og kona Anna-Britt fikk så mange som ni barn. I dag er flere av dem aktive innenfor firmaet. Familien, medarbeidere, venner, brukere og mange andre minnes med et smil en mann som gikk sine egne veier, forteller Bertelsen.
Arvens forvaltere

Firmaet lever videre i ånden etter Dr. Per Uddèn. Han og sykehusets vaktmester oppholdt seg ofte i kjelleren og mekket seg frem til gode løsninger. Videreføringen av dette arbeidet gjøres nå i den velutstyrte smia i lokalet på Skjetten

– Vi har ambisiøse mål, men den meget spesielle arven vi har å forvalte gjør det lettere.

Bertelsen innvier i den innovative tenkning, og om at firmaets ideologi etter Per Uddén, og at dette innebærer mange ting. Han mener at det først og fremst handler om innstillingen til oppgaven.

– Når vi gjør noe, gjør vi det fullt og helt, men vi skal aldri bli helt fornøyd. Det er alltid ting som kan forbedres. Det vi framfor alt har framfor oss, er alle ideene som vi ennå ikke har fått, sier han og forklarer:

– Akkurat som vi for noen år siden ikke visste at vi skulle skape et styresystem som kan styres med pusten, eller lillefingeren. Eller rullestolen som tar seg frem selv der asfalten slutter, han viser oss det geniale styringssystemet, multikontrollen, som er utrolig sensitiv.

– Om utstyret er så bra at brukeren ikke tenker på at han har det, og er fornøyd med livet, da har vi gjort en god jobb, sier han. Vi i Ergostart skjønner at arven etter Uddén blir godt ivaretatt.

– Får du gjort det du trenger i den daglige funksjonen din, da er utstyret på plass, legger Bertelsen til. Han forteller at jobben byr på utfordringer og gode opplevelser, både når det gjelder produktutvikling og tilbakemeldinger fra brukerne.

Verdenskjent
Selskapet har også opparbeidet seg et globalt renommè, produktene er velkjente både i USA, Australia og Asia.

– Vi utvikler og markedsfører elektriske rullestoler over hele verden, og har vært etablert i Norge i 25 år, forteller han, og legger til at dette skal jubileres.
Siden starten i 1981, har de utviklet seg til å bli en betydelig leverandør av elektriske rullestoler. Tusenvis av Permobiler ruller rundt i Norges land.

– Vi knytter til oss underleverandører etter hvert som det er behov for det. Vi kan ikke være best på alt, smiler salgssjefen. En stol kan dermed bestå av deler fra mange ulike firmaer.

– Men raffineringen foregår her på Skjetten, tilføyer han. Han forteller avslutningsvis om multikontrollen, som er firmaets siste skudd på stammen.

– Gode løsninger skal bakes inn i én enhet, nemlig multikontrollen. Den skal ha styring på alt fra persienner, trygghetsalarm, og dører, til PC telefon og TV, avslutter han.

Hva annet kan være dette firmaets valgspråk enn ”The sky is the limit”?

Leave a Reply

Your email address will not be published.