Ergonomi på arbeidsplassen

For folk som sitter foran en PC-skjerm dagen lang, er ergonomi blitt en stadig viktigere del av hverdagen. Det hele handler om effektivitet og trygghet, skadeforebyggelse og å få færrest mulig avbrytelser grunnet tingene du har rundt deg.

Å sitte i en ukomfortabel stol, eller ha en PC-skjerm som ikke er riktig innstilt i forhold til synsvinkel, er begge ting som påvirker din egen effektivitet ved skrivebordet. Om for eksempel posituren din ikke er optimal, kan det gi utslag på arbeidet du utfører.

Mange sitter foran en PC-skjerm på jobben, for så å dra hjem om slenge seg på sofaen med PCen på fanget for å for eksempel se en film, lese nyheter eller gjøre seg oppdatert på tippetips på sider som http://www.bet365.com/news/nn/betting/ før kveldens fotballkamp på TV. Har man sittet i en ubehagelig stilling på jobben, for så å definitivt sitte eller ligge i en dårlig stilling på sofaen når man kommer hjem, kan skader i rygg og muskulatur enkelt forekomme.

Derfor innfører flere og flere arbeidsplasser en sjekk av stoler, skrivebord og PC-skjermer for å finne en optimal stol og innstilling slik at du kan jobbe i så bra omgivelser som mulig.

Kontorstolen
Det første man bør gjøre, er å investere i en stol som gjør at man både sitter godt, men samtidig har en stol som følger kroppens bevegelser, og ikke omvendt. Mange gammeldagse kontorstoler bestemmer kroppens bevegelser, mens det egentlig er kroppen din som skal styre stolens bevegelser.

Å ha en kontorstol du enkelt kan endre innstillingene på armlener, høyde, ryggstøtte og nakkestøtte er det som anbefales. Du bør kunne ha muligheten til å endre på alle de nevnte tingene på din kontorstol, slik at kroppen din får best mulig støtte for enhver stilling du har i løpet av arbeidsdagen, enten det er at du sitter normalt og skriver eller lener deg tilbake og tar en pust i bakken.

Fleksibilitet på skrivebordet
Noe av det dummeste man kan gjøre på skrivebordet sitt, er å ha en skjerm, et tastatur og en mus som ikke har fleksibilitet og justeringsalternativer. Uansett hvordan du sitter på stolen din, bør du kunne flytte på mus, tastatur og skjerm individuelt for å unngå ting som belastningsskader. Om det ikke er fleksibilitet på skrivebordet ditt vil du låse enkelte kroppsdeler til enhver tid, noe som i lengden kan være skadelig.

Her kommer også den enkelte personen inn i bildet. Å ha samme skrivebordsoppsett for en person på 1.90m og en på 1.65m, vil være dumt ettersom rekkevidden til individene er forskjellige.

Justerbart skrivebord
For å få maks ut av variasjonen på arbeidsplassen, samt å ikke «låse seg» til én stilling i åtte timer i strekk, kan det være lurt å investere i et justerbart skrivebord, slik at du kan stå oppreist å gjøre samme jobben i løpet av dagen. Igjen, det handler om fleksibilitet, variasjon og individuelle innstillinger.

Leave a Reply

Your email address will not be published.