Hvordan moderne teknologi gir en følelse av tilhørighet

Hvordan moderne teknologi gir en følelse av tilhørighet

Det er ikke like lett for alle å sjekke mailen, lese artikkelen alle snakker om eller «gå inn og google noe». For personer med nedsatt funksjonsevne kan dette virke utfordrende, men heldigvis har dagens datautstyr gode muligheter for individuell tilpasning og forenkling av funksjoner og oppgaver. Ulike tilgjengelighetsinnstillinger, forstørrelser og talefunksjoner kan gjør både dagliglivet og arbeidslivet enklere for mange. Takket være dette blir det lettere å svare raskt på viktige e-poster, finne den oppskriften man gjerne skulle hatt tak i eller spille på nettet på sitt favorittlag. Dermed forvandles datamaskinen fra å være en uforståelig fremmed til å bli en veldig god venn.

Teknologi kan føre til et mer inkluderende samfunn

I en stadig mer teknologisk verden er det ingen tvil om at det er viktig å følge med på de teknologiske trendene for å holde seg oppdatert og tilkoblet. Store deler av livene våre foregår i dag digitalt, og selv om vi ikke skal glemme å være tilstede i den virkelige verden, er det ikke til å stikke under stol at digitaliseringen bringer med seg en rekke fordeler. Transformasjonen fra fysiske og analoge opplevelser påvirker også tippeverdenen og vi trenger ikke lenger dra på videosjappa for å leie store VHS-kassetter eller fylle ut tippekuponger med papir og blyant. Internett åpner for nye muligheter for læring og sosialisering, og det kan gi en unik følelse av tilhørighet. I dag kan man både studere og jobbe på nett. Møtevirksomhet, konferanser og presentasjoner er også stadig vanligere å gjennomføre via nettbaserte programmer, slik at alle kan delta – uansett hvor de er.

TV-titting kan øke felleskapsfølelsen

I tillegg til datamaskinen er TV-en også en viktig del av hverdagen til mange. Selv om TV-en brukes til både filmer, TV-serier og spill, er det ingen tvil om at det som oftest vises på TV-en i mange hjem landet over, er sport. Når fotballsesongen er i gang, er det lite man kan gjøre for å stoppe en fotballentusiast fra å se de viktige kampene. Grunnet dagens gode lydkvalitet kan man enkelt følge med via de ivrige kommentatorene, og mange kanaler har også direkteteksting av det som blir sagt. Takket være moderne teknologi som talefunksjoner og forstørrelsesfunksjoner på både mobil og PC, har det heller aldri vært enklere med spill på nettet. Dette gjør at absolutt alle kan føle seg inkludert i sportsfellesskapet, og at hverken syn, hørsel eller andre funksjonshemminger kan hindre deg fra å spille på favorittlaget ditt før du skal sette deg i godstolen og se på kampen. Vi vet imidlertid også at fotball ikke er for alle, og for mange er det TV-serier som får skjermtid. Hva med å ringe vennegjengen på Skype eller Zoom og ha et Game of Thrones-maraton?
Teknologi for alle

Med dagens moderne hjelpemidler har det aldri vært lettere å komme seg på nett eller følge med på det som vises på TV-en. Man skal ikke føle seg isolert eller frakoblet selv om man har funksjonshemminger som mange andre ikke har. Ved å kunne fortelle datamaskinen din hva du vil den skal gjøre og få den til å lese opp det du ønsker å høre, har du kommet langt på vei. I tillegg kan du både høre og se hva som skjer på TV-en klart og tydelig. Vi lever i en verden der teknologi er for absolutt alle, og vi vet at denne teknologien utvikler seg i en forrykende fart hver eneste dag. Hvem vet hvor mange flere fordeler vi har om ti år?