Aktivitetshjelpemidler for sommeren

Aktivitetshjelpemidler Sommer

Aktivitetshjelpemidler for sommer aktivitet. Det satses mye på gode aktivitetshjelpemidler til fritid og rehabilitering fra det offentlige og hjelpemiddelleverandørene. Utvalget er stort, og det kommer hele tiden nyheter og nye hjelpemidler på markedet som gjør det lettere for alle uansett funksjonsnivå å delta i aktivitet om sommeren. Målet med oversikten er å gi en mulighet til å bli oppdatert om dagens aktivitetshjelpemidler for sommerbruk. Samt vise hvem som leverer aktivitetshjelpemidler gjennom NAV Hjelpemiddelsentralen i Norge. Tips oss gjerne om hjelpemidler og nyheter.

Tilbake til aktivitetshjelpemidler

En kort tur i friluft hver dag er bedre enn å være inne hele dagen. Vannaktiviteter er utmerket for de fleste barn. I vann endres kroppsopplevelsen og mulighetene for bevegelse blir større. I Norge er målet at all ordinær idrett skal gi et tilbud alle, også til barn og ungdom med nedsatt funksjonsevne. For at dette skal lykkes må tilrettelegging og individuell tilpasning være motiverende og gi barna opplevelse av mestring. Det er store muligheter for individuell tilpasning og tilrettelegging for de fleste aktiviteter. Og det finnes mange praktiske hjelpemidler til om sommeren.

Hvem kan få sommer aktivitetshjelpemidler?

Aktivitetshjelpemidler sommerPersoner som har varig (over to år) og vesentlig redusert funksjonsevne på grunn av skade, lyte eller sykdom, kan få stønad fra folketrygden til hjelpemidler. Aktivitetshjelpemidler for sommeren er hjelpemidler som er spesielt utviklet for at personer med nedsatt funksjonsevne skal kunne delta i fysisk aktivitet om sommeren. Du kan få stønad til å bedrive aktivitet alene eller sammen med andre. Aktivitetshjelpemidler blir lånt ut gjennom hjelpemiddelsentralen. Hjelpemidlet er folketrygdens eiendom og du skal levere hjelpemidlet tilbake når det ikke lenger er i bruk. Folketrygden gir vanligvis stønad til den rimeligste av de hjelpemiddeltypene som dekker brukerens behov.

Hvilke aktivitetshjelpemidler for sommeren kan det søkes om?

Det finnes et stort utvalg av aktivitetshjelpemidler for sommeren som det er mulig å få gjennom NAV Hjelpemiddelsentralen. Vi har her tatt for oss de mest vanlige aktivitetshjelpemidler for sommeren.

Sykkel

Sykler hjelpemidler funksjonshemmedeTil uansett alder og funksjonsnivå så finnes det et stort utvalg av spesialtilpassede sykler som det er mulig å få gjennom NAV Hjelpemiddelsentralen. Alt fra fotdrevne sykler, hånddrevne sykler, sparkesykler, par og tandedem sykler og sykler med elektriske hjelpemotorer. Sykkeltilhengere som finnes i vanlig handel, kan tilpasses noe for å bedre stabilitet og sittekomfort. For større barn finnes det spesielle sykkeltilhengere som kan tilpasses med sitteinnsats. Tandemsykkel er et godt alternativ for større barn (8 år og oppover), og passer spesielt godt for barn som er synshemmet eller har store bevegelsesproblemer.

Rollator / rullator

Rullatorer aktivitetshjelpemidlerRollator eller rullatorer finnes i mange varianter, til ute- og innebruk for barn og voksne. Enkelte typer kan styres og støttes av ledsager. Rullatorene er utviklet for å fremme bevegelsesfriheten, de er veldig stabile, trygge og er enkle å bruke. Noen klarer ved hjelp av rollator å rette seg opp og dermed få et mer naturlig gangmønster. Andre liker å bruke rollator fordi den kan ha en spasmeløsende og smertestillende effekt. En rullator gir store muligheter for individuell tilpasning og tilrettelegging.

Barnevogner

Barnevogner til funksjonshemmedeI vanlig handel finnes et stort uvalg av vogner for forskjellige behov. Vognene kan tilpasses i forhold til støtte og variasjon av stilling. Noen barn trenger en spesial vogn til transport eller avlastning. Folketrygden kan dekke spesialvogn til barn som er beregnet til transport og avlastning. I enkelte tilfeller kan det gis stønad til vogner som finnes i vanlig handel, men da må barnet være over vanlig barnevognalder (3-4 år). Når vanlig vogn spesialtilpasses til barnet, dekker folketrygden spesialtilpasningen.

Elektriske rullestoler

Elektriske rullestoler hjelpemidlerMange med bevegelsesproblemer opplever elektrisk rullestol som et nyttig hjelpemiddel, selv når de kan gå selv. Barnet får større selvstendighet og kan delta i lek og aktivitet sammen med andre. Med elektrisk rullestol kan barnet flytte seg raskt over større avstander. De større barna kan legge ut på lengre turer, også i ulent terreng. En rullestol skal kompensere for redusert eller tapt gangfunksjon. Skal du bruke elektrisk rullestol må du ha visse ferdigheter både når det gjelder kjøring og forståelse av trafikksituasjonen.

Manuelle rullestoler

Manuell rullestol for funksjonshemmedeMange med bevegelsesproblemer opplever en manuell rullestol som et nyttig hjelpemiddel. Personen får større selvstendighet og kan delta i lek og aktiviteter sammen med andre. Med en manuell rullestol kan man med og uten ledsager komme seg over større avstander.
Huske hjelpemidler

Spesialtilpassede huskeseter til huskestativDe fleste barn liker å huske. Det er ikke alle som kan bruke vanlige seter som man finner på standard huskestativer. Det finnes flere alternativer av spesialseter med og uten sele, slik at alle uansett funksjonsevne vil kunne huske med og uten ledsager. Det finnes og huskeseter hvor man kan ligge, og i tillegg finnes det huskeseter hvor flere kan huske samtidig. De fleste huskeseter kan benyttes på vanlige huskestativ som man finner i vanlig handel.

Hjelpemidler til riding

Hjelpemidler riding av hest Riding er en populær aktivitet for mange barn og gir en unik mulighet til å komme ut i naturen. Riding stimulerer en rekke sanser. Mestrer barnet situasjonen, styrker det selvbildet og gir mye glede. Tenk sikkerhet og bruk tilpasset rideutstyr. Det finnes flere hjelpemidler for riding og felles for disse er at de gir mer stabilitet på hesteryggen, dette gjør at barnet kan bruke eventuelt armer og ben bedre, kan nyte turen og bruke mindre krefter på å sitte på hesteryggen.

Hjelpemidler for vannaktivitet

hjelpemidler for aktivitet i vann for funksjonshemmedeVannsport inviterer til fart og spenning. Det finnes tuber og vannski med ekstra støtte og stabilitet. For de mer avanserte kan vannski være tingen. De finnes i både stå- og sitteutgaver og kan tilpasses individuelt. Med støtte fra stående personer ved oppstart og gjennom kjøringen, kan selv personer med balanseproblemer og nedsatt styrke klare dette. De fleste barn trenger tilvenning i vann. Kroppen oppleves annerledes og gir større bevegelsesfrihet. Oppvarmet innendørs basseng er spesielt egnet for vanntilvenning. Det finnes et stort utvalg av hjelpemidler for aktivitet i vann og flytehjelpemidler i vanlig handel. Mange barn har problemer med å komme seg fram i vannet, og svømmeføtter kan gjøre dette lettere. For de som strever med å holde hodet oppe og er redde for å få vann i ansiktet, kan en svømmekrage være nyttig. Det finnes spesielle dykkebriller og snorkel for å studere havbunnen. Barn som bruker bleier, kan ha nytte av en tett badebukse.

Leave a Reply

Your email address will not be published.