Varmehjelpemidler for barn og voksne

En ny verden med varmehjelpemidler

Riktige hjelpemidler kan for mange være eneste veien tilbake til et aktivt liv. Dette fikk hjerteopererte Karl Erik Joakimsen erfare. Han fikk varmehansker, såler og sokker som han mener er intet mindre enn geniale. En ny verden med varmehjelpemidler.

Tekst: Randi Nordset

I tillegg til å være hjerteoperert har Joakimsen diabetes. Om han skal holde sykdommen i sjakk, er han avhengig av fysisk aktivitet. Problemet var bare at når gradestokken krøp ned på minussiden, klarte ikke de små blodårene i hendene og bena å holde på varmen på grunn av hjertemedisinene. Problemet med forfrysninger førte derfor lett til isolasjon vinterstid.

Glad i vintersport

Karl Erik Joakimsen har alltid vært glad i fysisk aktivitet, spesielt vintersport. Etter at han ble syk, kunne han ikke være ute i kulden mange minuttene av gangen.

– For meg er det helt nødvendig å være fysisk aktiv, noe jeg også er glad i å være. Så det var godt da jeg fant ut at disse hjelpemidlene fantes på markedet, forteller han til Ergostart.

– Jeg fant hjelpemidlene på nettet, og informerte legen min om dem. Han kjente ikke til at sånt fantes. Legen min hjalp meg umiddelbart med å få sendt en søknad til hjelpemiddelsentralen, sier Joakimsen, som uten problem fikk dette godkjent.

– At jeg ikke kunne gå ut om vinteren, var veldig leit, for jeg er så glad i å gå på ski, legger han til.

– Da jeg ble hjerteoperert, fikk jeg satt inn en falsk aortaklaff. I tillegg har jeg diabetes. For å holde diabetes i sjakk, er jeg avhengig av å holde meg i fysisk aktivitet, forklarer han.

– På grunn av hjertemedisinen fungerer ikke de små blodårene i armer og ben som de skal. Dette medførte forfrysninger når jeg var ute i kulden, tilføyer han.

– Etter at jeg fikk hanskene, sokkene og sålene, ble det en radikal forandring for mulighetene til uteaktiviteter også vinterstid. Nå kan jeg være ute i flere timer i slengen. Før måtte jeg alltid være i nærheten av et sted hvor jeg kunne gå inn og varme meg, det slipper jeg nå, forklarer han.

Han forteller også at batteriene kan lades i bilen. Siden han har varmesåler til skiskoene, har han alltid et sett ekstra batterier tilgjengelig ved behov. Sålene kan også brukes i andre sko.
For liten kunnskap

Legen til Joakimsen innrømmet at helsesektoren har for liten kunnskap om hvilke typer hjelpemidler som finnes på markedet. Han ble veldig glad på Joakimsens vegne da han hadde funnet ut av dette på nettet. For oss i Ergostart er det nettopp denne prosessen vi ønsker å gjøre enklere for funksjonshemmede.

– Det er veldig bra at det finnes en slik nettside, hvor så mange ulike hjelpemidler finnes på ett sted. Det er ikke alltid like lett å finne ut av det, påpeker han.

– At helsepersonell og leger får vite om hvilke hjelpemidler som finnes tilgjengelig, er veldig viktig. For meg åpnet det seg en ny verden da jeg fikk disse varmesokkene, hanskene og sålene, avslutter den fornøyde friluftskaren Joakimsen.

Teknologi i utvikling

Cypromed arbeider tett sammen med Norsk Teknisk Ortopedi i et medisinsk/ klinisk miljø. De har ervervet seg kunnskaper om behovet, og om hva som kreves av varmehjelpemidler for de ulike brukergrupper.

– Dette er også et naturlig resultat av at Cypromed var først ute på markedet med slike produkter. Vi har vært gjennom flere generasjoner tekniske løsninger når det gjelder batterivalg, varmeelementer og brukervennlighet av utstyret, forteller daglig leder ved Cypromed AS, Åge Westgårdsrønningen

Han forklarer videre at dagens versjon er en batteripakke med innebygget varmeregulator. Denne festes i et belte, eller legges i en rumpetaske. Sokker, strømper, hansker eller votter med varmeelementer, kobles til denne batteripakken. Den har myke silikonledninger som ledes på innsiden av ytterklærne.

– Disse ledningene er svært smidige og virker på ingen måte hemmende på bevegelsesfriheten. Reguleringen av ønsket varmemengde er også lett å betjene.

Dette er en god løsning når det gjelder balansen mellom varmemengde og driftstid på batteriet, påpeker han.

Et nyladet batteri holder fra to og en halv til fire timers bruk, før det må lades. De arbeider kontinuerlig med produktutvikling, og legger til at neste generasjon varmehjelpemidler er øyeblikkelig klar for markedet.

– Dette er en lettvektsløsning, men med Cypromeds strenge krav til kvalitet slippes ikke dette ut på markedet før vi er sikre på at brukerne får et godt produkt, avslutter Westgårdsrønningen.


Andre artikler med tema varmehjelpemidler
Varmehjelpemidler
Varmehjelpemidler – hva er det?
En ny verden med varmehjelpemidler
Varmehjelpemidler – en orientering
Test av varmehjelpemidler

Leave a Reply

Your email address will not be published.