Et smart-hjem vil gjøre livet enklere

Et smart-hjem vil gjøre livet enklere

Mange nyvinninger finnes på markedet innen smart house-teknologi, fra utviklere som Amazon, Apple og Google – alt fra smart-hjem-assistenter, smart-høyttalere, og musikk-strømme-teknologi.

Googles smarthøyttaler har blitt veldig populære innen smarthus-systemer. Man kommuniserer med dem ved å si «Ok, Google» eller «Hei, Google», og deretter stille spørsmål eller gi Google-assistenten kommandoer som for eksempel å lese nyheter, fortelle hvordan været blir, eller sette på musikk. Enheten settes opp ved å først installere Google Home-appen på telefonen, deretter vil en norsk stemme i høyttaleren, gi videre instruksjoner om innstillingene. Mye av det som gjør at denne teknologien blir utviklet, er på grunn av komfort – at det blir enklere å styre hjemmet ved hjelp av apper på telefonen, og at de smarte «dingsene», allerede er utviklet av eksisterende moderne teknologi som Wi-Fi og trådløse kontaktpunkter.

Noen brukere påpeker at det er fancy å ha én smart-«duppeditt», men at det kan være utfordrende å kople flere sammen i et system. Noen stiller også spørsmål ved sikkerheten; når det gjelder «dingser» med webkamera, og robotnettverk. Andre argumenter er at teknologien går for sakte, at prating til en smart-«duppeditt» fungerer best når man er alene og at det kan være forstyrrende på omgivelsene. Brukere sier også at de verdsetter den fysiske teknologien som man kan ta og føle på. Smart-teknologi forandrer folks hverdag og hvordan man lever livet.

Hvilken teknologi er utviklet for hjemmet?

Smart-teknologi er i ferd med å innta markedet for fullt, og i dag finner man flere eksempel på «duppeditter» i hjemmet; som for eksempel teknologi som kan styre lys, temperatur, dørlås og ringeklokke. Hvis man ser på denne typen smarthus-teknologi; så finner man teknologi som for eksempel Brilliant Control, som er en bryter installert på veggen og styres av Wi-Fi. Den kontrollerer flere enheter i huset ditt; som lys, temperatur, musikk, og du kan se hvem som ringer på døren. ConnectSense Smart Outlet 2 er en enhet som bistår med å lage kaffe, styre lamper og TV. Smart-enheten styres fra en app på telefonen, som igjen samarbeider med en Smart-assistent; for eksempel «Siri» eller «Google-assistenten».

Det er også utviklet mer spesifisert smart-hus teknologi, for eksempel til kjøkkenet, som Perfect Bake Pro. Det er en bake-vekt koplet opp mot en app som bistår med å lage perfekte bake-oppskrifter, ved at alt som tilsettes i deigen, blir målt, slik at det blir riktig. Også Anova Culinary Precision Cooker gjør det bra på kjøkkenet. Det er en stor tallskive der man stiller inn ønsket temperatur, og displayet viser vannets temperatur – passer for sous vide-matlaging, der mat forseglet i plast senkes ned i varmt vann og tilberedes.

I Stavanger foregår det et storstilt europeisk smart-by prosjekt, der det har blitt installert smarthus-teknologi i 100 boliger, på et sykehjem, og på en skole. Formålet er å bevise hvordan fiber kan brukes når det gjelder energieffektivisering, bedre hjemme automasjon, og muligheter for videokommunikasjon. Stavanger er med i prosjektet fra 2015-2019, der man skal se på samfunnsutfordringer, og hvordan skape bærekraftige og urbane byer i en europeisk kontekst.