Han lam fra livet og ned, hun funksjonsfrisk

Sex og samliv

Han er lam fra livet og ned, hun er funksjonsfrisk.

Vi er et samboerpar i 20-årene, som har vært sammen noen år. Vi møtte hverandre i ganske ung alder – litt over et år etter ulykken, så vi har hatt god tid på å bli kjent med hverandre. Kjæresten min har en ryggmargsskade (TH7) , som gjør at han er lam, og uten hudfølelse fra brystkassen og ned.

Et forhold med en rullestolbruker var noe helt nytt for meg. Det var mange forskjellige tanker og følelser om hvordan sexlivet vårt ville bli. Han var veldig redd for at han ikke skulle klare å stimulere meg bra nok, at jeg ikke skulle synes at det var godt nok, og at jeg skulle bli skuffet. Derfor tok vi oss god tid med å bli kjent med hverandre, og åpne oss for hverandre og snakke mye om forskjellige sexaktiviteter vi begge kunne like. Det er viktig å lære å kjenne hverandre, og kunne stole på partneren og vise tillit til hverandre. Det fungerer for oss.

Vi lurte begge på hvordan vi kunne få et bedre sexliv ved bruk av diverse hjelpemidler, derfor tok vi kontakt med seksuallege ved Sunnaas Sykehus. Der fikk vi mye informasjon om forskjellige hjelpemidler vi kunne bruke i sexlivet vårt, bl.a. ble vi anbefalt LEVITRA som er en form for Viagra som gjør det lettere å få ereksjon, og gjør det lettere å fullføre et «normalt» samleie.

Senere fikk vi tilbud om PENILE VIBRATOR, som er en vibrator som stimulerer kjønnet og gjør det lettere å få utløsning, som på grunn av ryggmargsskaden ikke er like enkelt. Dette er også et veldig godt hjelpemiddel for par som vil ha barn, og har lyst til å prøve å få det til selv på den vanlige måten, før de går til en lege for hjelp. Disse to tilbudene har fungert veldig bra for oss. Det er forskjellig fra person til person hvordan de ulike hjelpemidlene fungerer.

Flaut?
Det finnes også mye annet som kan hjelpe i sexlivet, blant annet penispumpe og penisring som gjør at ereksjonen holder lenger under samleie. Hjelpemidler som kan hjelpe til å stimulere den funksjonsfriske personen, og gjøre samleiet mer interessant kan også være aktuelt for mange. Det er mange som synes at det kan være flaut å kjøpe sexleketøy, men det kan faktisk hjelpe med å piffe opp sexlivet. Det er jo forskjellig fra person til person, og det har hjulpet oss litt, men vi synes vi har et ganske bra sexliv både med og uten sexleketøy.

Når man har redusert hudfølelse, så er det mange andre steder på kroppen som kan gi opphisselse; for eksempel at man leker litt med partnerens hals, øre og bryst, som vi synes fungerer veldig godt i vårt sexliv.

Bli kjent
I begynnelsen av vårt forhold var vi begge veldig usikre på hverandre pga. at det var ganske nytt for oss begge, og det var uvant for samboeren min å ikke kunne ha samleie slik han var vant med før ulykken. Derfor tok vi oss god tid til å utforske hverandre, og prøvde å få mest mulig nytelse med hverandre. Det tok ikke lang tid før vi ble mer sikre på hverandre og våget å eksperimentere mer, noe som forbedret sexlivet vårt mye. Ved å eksperimentere litt, og bli kjent med hverandres kropper, kan man få et veldig godt sexliv, selv om, som i vårt tilfelle, den ene parten er lam fra livet og ned.

Vi har fått ganske mange spørsmål av venner og bekjente om hvordan vårt sexliv er. Jeg vil si at vårt sexliv er som alle andres, og jeg tør nesten å si at jeg får mer nytelse nå enn det jeg gjorde før. Men det kan også vaere det at vi stoler ganske mye på hverandre, og tør å utforske nye metoder.

Ingen skam
Jeg vil si at det er ingen skam å spørre en ekspert om hjelp, snakke med partneren om forskjellige hjelpemidler som du tror vil forbedre sexlivet og kanskje forbedre din egen selvtillit. Det er heller ingen skam å dra og kjøpe forskjellig sexleketøy. Det er en helt normal ting, sex er helt normalt, uansett hvilken måte du vil gjøre det på. Men det viktigste er å være åpne og ærlige, og gi hverandre trygghet. Det har i hvert fall vi god erfaring med.

Artikler relatert til sex og funksjonshemmede
Seksualtekniske hjelpemidler
Sex en naturlig del av liver også for funksjonshemmede
For tidlig utløsning
Ereksjonsproblemer
Impotens
Er det en menneskerett å ha sex
Sterilisering
Blind erotikk
Mister sexlysten ved bruk av p-piller
Vold og overgrep mot kvinner med funksjonshemning

Leave a Reply

Your email address will not be published.